SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Končuje se velikonočni čas, kristjani praznujejo binkošti

1

termometer

Binkošti kristjani praznujejo 50. dan po veliki noči, ko se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve.

Z binkoštnim praznikom se danes za kristjane končuje velikonočni čas. Po binkoštih se nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do začetka adventnega časa.

Eden največjih praznikov Na binkošti se verniki spominjajo prihoda Svetega Duha, ki je po navajanju Apostolskih del prišel nad zbrane učence in Marijo. Po cerkvah bodo tako danes številne slovesnosti. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo mašo daroval na Bledu.

Po binkoštih se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah bodo tako z oltarnega prostora odnesli h krstnemu kamnu, duhovniki pa bodo do začetka adventa nosili oblačila v zeleni barvi.

Binkošti so sicer v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov, v nekaterih državah pa imajo na binkoštni ponedeljek tudi dela prost dan.

Evangeličani binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva. Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. Letos ga obhajajo na isti dan kot katoličani in evangeličani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin