Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
13.33

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

interventni zakon

Četrtek, 3. 10. 2013, 13.33

2 leti, 9 mesecev

Kolikšen bo po novem zaslužek honorarnih sodelavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tisti, ki delajo prek avtorske ali podjemne pogodbe, do zdaj, razen obveznega in dopolnilnega zavarovanja, v zdravstveno blagajno niso vplačevali. Interventni zakon to spreminja.

Usklajen interventni zdravstveni zakon je na poti med vlado in državnim zborom. Na poti do potrditve. Čeprav je bilo v zadnjem času precej dilem in iskanja kompromisov – predvsem glede višine vplačanih zdravstvenih prispevkov za samostojne podjetnike –, pa uvedba, da se spremenijo oziroma vključijo še zdravstveni prispevki za honorarne sodelavce, za tiste, ki delajo prek avtorskih ali podjemnih pogodb, ostaja.

Primer pred uvedbo zakona: Vsak honorarno zaposleni, ki ima zdaj 783,66 evra bruto dohodka, kolikor znaša bruto minimalna slovenska plača, si sam iz neto zneska plačuje obvezno zdravstveno zavarovanje, kar znese 14,17 evra. Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje vplačuje okoli 29 evrov.

Skupaj: 43,17 evra od neto zneska

Primer po uvedbi zakona: Vsak honorarno zaposleni, ki ima zdaj 783,66 evra bruto dohodka, kolikor znaša bruto minimalna slovenska plača, bo moral v zdravstveno blagajno po novem vplačati 6,36 odstotka od bruto dohodka, kar znaša 49,84 evra.

Obvezno zdravstveno zavarovanje za tiste, ki ga sami plačujejo, se s 14,17 dviga na 31,60 evra. Ostaja še strošek dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki znaša okoli 29 evrov. Obe plačili se odštejeta od neto zneska.

Skupaj: 60,6 evra od neto zneska

Jasmina, 34 let, sedem let dela prek avtorske pogodbe

Lektoriranje člankov, prevodov in različnih besedil je vir zaslužka 34-letne sogovornice Jasmine, ki že sedem let dela prek avtorske pogodbe. Jasmina načeloma dela pet dni v tednu, od sedem do osem ur. Vendar pa delovnik prilagaja trenutnemu delu, včasih so to popoldnevi, včasih konci tedna.

Pravi, da možnosti za redno zaposlitev ni, vsaj za tovrstno delo ponudb ni. Razmišlja o s. p.-ju, vendar so stroški prispevkov previsoki, zato ostaja na avtorski pogodbi. "Ne izplača se drugače," pravi Jasmina.

Kaj bo prinesla nova zakonodaja? Sogovornica pojasnjuje, da spremlja dogajanje in razume spremembe, kaj točno se bo spremenilo in kaj bo to pomenilo za njen mesečni dohodek, pa se bo pokazalo, ko bo zakon uveljavljen.

Ne spreglejte