Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 5. 2021,
9.28

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,11

25

turizem Bohinj

Natisni članek

Petek, 28. 5. 2021, 9.28

3 leta, 1 mesec

Kolesa, kopalke, napihljive blazine … Nove omejitve v Bohinju.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,11

25

Bohinj

Bohinjski občinski svet je v četrtek po skrajšanem postopku sprejel spremembe odlokov, ki na območje Bohinjskega jezera prinašajo več omejitev. Na jezeru prepovedujejo uporabo večjih kopalnih pripomočkov, na obrežju jezera predvajanje glasne glasbe, pri cerkvi sv. Janeza zadrževanje v kopalkah, na severnem obrežju jezera pa kolesarjenje.

Bohinjski svetniki so po skrajšanem postopku sprejeli tako dopolnitve odloka o javnem redu in miru kot tudi odloka o prometnem režimu v občini. Zaradi mehkega prehoda na nove omejitve naj bi globe za kršitve začeli izrekati šele prihodnje leto, prvo leto pa se bodo osredotočili na komunikacijo in ozaveščanje o sprejetih prepovedih.

Napihljive blazine, flamingi in palme

Glede na spremembe odloka o javnem redu in miru na Bohinjskem jezeru ne bo več dovoljeno uporabljati kopalnih pripomočkov večjih površin, ki so narejeni iz plastike in drugih umetnih mas, kot so različne napihljive blazine, plavajoči napihljivi gradovi, flamingi, palme in podobno, pojasnjujejo na občini in dodajajo, da prepoved ne velja za kopalne pripomočke, ki so namenjeni zagotavljanju varnosti kopalcev v vodi.

Bohinj
Trendi V Bohinju zmanjšujejo število parkirnih mest ob jezeru

Prepovedujejo tudi zadrževanje v kopalkah

Kot poudarjajo, večje število kopalnih pripomočkov poleg tveganja za prenos tujerodnih vrst negativno vpliva na doživljanje Bohinjskega jezera z rušenjem vizualne estetske komponente. Z namenom zagotavljanja vizualne komponente ambienta ob cerkvi sv. Janeza in ob mostu prepovedujejo tudi zadrževanje v kopalkah.

Glasna glasba

Predvajanje glasne glasbe na obrežju jezera pa ima vpliv na višanje hrupa v poletnih mesecih, na nezadovoljstvo obiskovalcev, kaljenje miru in nižanje ravni doživljanja naravnega območja jezera, pojasnjujejo na občini. Prepoved predvajanja glasbe sicer ne velja za prireditve in gostinske lokale.

Odvračanje turistov?

Nekateri svetniki so na seji opozorili, da v Bohinju s takšnimi omejitvami in prepovedmi dregajo v osje gnezdo in da bi z njimi lahko odvrnili turiste. "Treba je narediti red, ampak pri postavljanju pravil je treba biti zelo predviden," je dejal Janez Režek in presodil, da se je tega treba lotiti počasneje in bolj premišljeno.

slovenska obala, Piran, Portorož
Novice Slovenci porabili že več kot pol milijona bonov

Lahko bi prepovedali tudi kopanje

Drugi so poudarili, da bosta ključni komunikacija in informiranje. Kot so poudarili, gre za implementacijo ukrepov, ki so jih zapisali in sprejeli v strategiji. Prepričani so, da so takšni ukrepi potrebni, če želijo dosegati zastavljeno raven turizma. Kot poudarjajo, ne prepovedujejo kopanja v jezeru, čeprav bi ga zaradi lege v Triglavskem narodnem parku lahko, temveč želijo le, da se obiskovalci spoštljivo obnašajo do okolja in narave.

Konflikt s pohodniki

Odlok so sprejeli skoraj soglasno, povsem enotni pa so bili pri dopolnitvi odloka o prometnem režimu, ki prepoveduje vožnjo s kolesi po severnem obrežju jezera. Kot so pojasnili, želijo s tem zagotavljati naravno stanje severnega obrežja, ki je eden izmed najobčutljivejših predelov jezera. Namen prepovedi je tudi zmanjšanje konflikta s pohodniki, saj gre za pot skozi pašnike, grmičevje in gozd, ki je preozka za srečevanje večjega števila sprehajalcev in kolesarjev.

Ne spreglejte