Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
10.12

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolera

Petek, 1. 7. 2011, 10.12

4 leta, 6 mesecev

Kolero naj bi na Haiti prinesli pripadniki ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Virus kolere, za katero je na Haitiju od oktobra lani umrlo 5500 ljudi, so v državo prinesli pripadniki mirovne misije Združenih narodov iz Nepala.

To ugotavlja študija, ki jo je objavil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). ZN je sporočil, da bodo ugotovitve študije preučili. Študija kot prva vzpostavlja neposredno povezavo med prihodom nepalskih pripadnikov misije ZN v bližino majhnega mesta Mirebalais na Haitiju in izbruhom kolere sredi oktobra lani. Natančna korelacija v času in prostoru "Obstaja natančna korelacija v času in prostoru med prihodom nepalskega bataljona z območja, kjer je divjal izbruh kolere, in pojavom prvih primerov v (reki) Meille nekaj dni pozneje," je v študiji zapisalo osem avtorjev. "Malo verjetno, da je virus tja prišel na drug način" "Zaradi odmaknjenosti reke Meille v osrednjem Haitiju in odsotnosti poročil o drugih prišlekih je malo verjetno, da je virus kolere tja prišel na drug način," so še dodali v poročilu o študiji, ki jo je vodila skupina francoskih zdravnikov, CDC pa jo je objavil v julijski izdaji mesečnika z naslovom Emerging Infectious Disesases. Krivdo že dolgo valili na nepalske enote Krivdo za izbruh kolere so na Haitiju že dolgo valili na nepalske enote, zaradi česar so novembra v državi izbruhnili nemiri, v katerih sta umrla dva človeka.

Preiskava ZN je ugotovila, da je tip kolere na Haitiju podoben tistemu na jugu Azije, vendar pa tega, da naj bi bolezen na Haiti prinesli pripadniki mirovnih sil ZN iz Nepala, niso uradno potrdili.

Kolera se sicer na Haitiju le redko pojavi Kolera se sicer na Haitiju le redko pojavi - lanski izbruh je bil prvi v več kot stoletju in je presenetil zdravstvene oblasti v državi.

Kanalizacija iz tabora ZN se je zlivala v reko Maille Kot ugotavlja najnovejša študija, se je kanalizacija iz tabora ZN zlivala v reko Maille, kar je močno pospešilo širjenje bolezni, saj so številni pili vodo iz reke. Reka Meille se nato tudi zliva v najdaljšo in najpomembnejšo reko na Haitiju, Artibonite.

Od izbruha kolere oktobra lani je haitijsko ministrstvo za zdravje zabeležilo 5506 smrti zaradi bolezni, okužbo s kolero pa so ugotovili pri več kot 363.000 ljudeh.

Ne spreglejte