Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
15.29

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Jernej Pikalo zasebno šolstvo šola

Sreda, 3. 4. 2019, 15.29

5 let

Koalicijski partnerji uskladili predlog za financiranje zasebnih šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Jernej Pikalo | Foto STA

Foto: STA

Koalicijski partnerji so se uskladili glede rešitev, s katerimi bi uresničili ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva, je za STA pojasnil minister Jernej Pikalo. Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi bil za nove generacije obvezni program financiran 100-odstotno, razširjeni pa ne bo financiran.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je po današnjih koalicijskih usklajevanjih potrdil, da so v koaliciji podprli predlog, ki ureja financiranje obveznega dela programa v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Jasno pa so navedeni tudi pogoji za to oz. kako te pogoje zagotoviti.

Obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah bi bil tako financiran 100-odstotno. Za generacije, ki so že vpisane, bo financiranje obveznega dela programa 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. Za nove generacije pa bo 100-odstotno financiran le obvezni del programa, razširjeni pa ne bo financiran.

Kot je napovedal Pikalo, bodo s postopkom zdaj nadaljevali, sledila bo javna razprava. V postopku bodo poskušali še izčistiti zastavljeni koncept, da bi prišli do rešitve, ki bo tudi sprejeta, prišli še pred začetkom naslednjega šolskega leta.

Besedilo predloga novele je danes pretresla le koalicija, medtem ko bo usklajevanje z Levico po njegovih besedah potekalo posebej.

Ustavno sodišče je v odločbi leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da država javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja financira 85-odstotno.

Iz opozicijskih vrst opozorila o protiustavnosti predlagane novele

V opozicijskih vrstah se že pojavljajo opozorila, da je tudi zadnji predlog novele zakone o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja protiustaven. Celo v delu koalicije, za katero je minister za izobraževanje Jernej Pikalo po današnji koalicijski razpravi o predlogu dejal, da je usklajena, so za zdaj še previdni.

V SDS opozarjajo, da odločba ustavnega sodišča določa 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov, kamor pa sodijo tudi razširjeni programi. Poslanec SDS Tomaž Lisec je predlog na kratko pokomentiral tudi na Twitterju, kjer je zapisal "Protiustaven predlog".

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je povedal, da prizadevanja ministrstva za odpravo neustavnosti zakona pozdravljajo. Je pa dodal, da je to šele predlog, o katerem bodo mnenja v prihodnje podali tudi drugi deležniki. Kot je napovedal, bodo budno spremljali, da bo ureditev v mejah ustavne odločbe, o tem pa se nameravajo posvetovati tudi z ustavnimi pravniki.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je poudaril, da sicer podpirajo prizadevanja za rešitev financiranja zasebnih osnovnih šol. Vendarle pa v SMC od ministra pričakujejo, da bo ustreznost novele preveril tudi pri pravnih strokovnjakih, da ne bi s predlogom morda povzročili morebitne nove neustavnosti.

Predlog ministra podpirajo v SD in DeSUS, v SAB se še niso odzvali. Prvak SNS Zmago Jelinčič predloga še ni preučil, tudi v Levici ga bodo še pregledali in se nanj odzvali v prihodnjih dneh, so pojasnili za STA. Komentar NSi pa STA še pričakuje.

Obvezni del programa v zasebnih osnovnih šolah bi bil po predlogu novele financiran 100-odstotno. Za generacije, ki so že vpisane, bi bilo financiranje obveznega dela programa 100-odstotno, razširjenega pa 85-odstotno. Za nove generacije pa bi bil 100-odstotno financiran le obvezni del programa, razširjeni pa ne bi bil financiran.

Ne spreglejte