Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija SD DeSUS Karl Erjavec Dejan Židan Borut Pahor

Četrtek, 2. 4. 2015, 11.57

8 let

Koalicijski otroški vrtec se nadaljuje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je novinec na političnem prizorišču in nima dovolj izkušenj.

Tako se je predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec odzval na Židanove besede, da stališča spreminja vsako uro. Predsednik SD je te besede izrekel v kontekstu Erjavčevih dvoumnih izjav o (ne)podpori obrambnemu ministru iz vrst Socialnih demokratov Janku Vebru, ki mu zaradi afere OVS grozi razrešitev.

Saj sploh ni nobene težave "Mi imamo ves čas enako stališče. Saj veste, on je novinec na političnem prizorišču, nima izkušenj. Poglejte, saj sploh ni nobene težave, prihodnji četrtek bo izredna seja državnega zbora, minister Veber bo odstopil, koalicija pa bo šla naprej. Ne vem, zakaj toliko dramatiziramo o tej zadevi," je dejal Erjavec pred sejo vlade, na kateri Židan in Veber zaradi dopusta ne sodelujeta.

Če gre SD v opozicijo, izgine Je Erjavcu Veber povedal, da bo odstopil? "Ne, jaz to vem. Kaj pa bodo naredili? Če grejo v opozicijo, te stranke ni več," je o SD prepričan Erjavec.

Ali ne bi morala iti SD, ki odločno brani obrambnega ministra, v primeru njegove razrešitve v opozicijo? "Ne bodo šli, saj imajo Ljubico Jelušič, ona je vendar dober kader." Obramboslovka Jelušičeva je bila sicer obrambna ministrica v vladi Boruta Pahorja.

Erjavec torej pričakuje, da bo po prihodnjem četrtku vladna koalicija delovala normalno? "Da, minister Veber bo odstopil, povedal bo svoje, mogoče pa bo odstopil celo prej. Tako nam bo olajšal situacijo."

Veber je lahko govoril, kar je hotel Erjavec je ponovil, da ne bodo podprli Vebrove razrešitve, ker je imel dober namen . "Prav je, da minister preveri, kako bi prodaja Telekoma Slovenije vplivala na obrambni sistem. A Veber nima ministrskih izkušenj, vedno je sedel v parlamentu. Tam kakšne posebne odgovornosti ni. Lahko govoriš, kar hočeš."

Erjavec pravi, da je Veber naredil napako, ker je zamenjal vrh obveščevalno-varnostne službe (OVS). "Profesionalni direktor OVS bi moral Vebru reči, da z naročilom o preverjanju privatizacije Telekoma Slovenije posega v civilno sfero."

Vse je odprto, tudi vladna rekonstrukcija Bodo torej v DeSUS pri glasovanju o Vebru glasovali proti razrešitvi, ali se bodo vzdržali? "O tem se še nismo odločili. Odločitev bo padla na seji državnega zbora." Erjavec bi namreč rad slišal tudi Vebrovo argumentacijo, predvsem to, da vlada v primeru prodaje Telekoma Slovenije naj ne bi naredila vsega, kar bi lahko.

Erjavec je še dejal, da so v DeSUS odprti za morebitne pogovore o rekonstrukciji vlade. Ta je smiselna, če bi s tem vlada delovala bolj učinkovito in bi hitreje uresničevala koalicijsko pogodbo. Vendarle predsednik DeSUS ocenjuje, da zamenjav in menjav na resorju ne bo.

Ne spreglejte