Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
9.59

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

6

Natisni članek

vinogradi vlada plin kmetje

Sreda, 23. 1. 2019, 9.59

5 let, 3 mesece

Kmetje ogorčeni: Država hoče plinovod zgraditi kar prek naših vinogradov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

6

Prenosni plinovod, ki ga želijo zgraditi v Vipavski dolini, že ima potrjen državni prostorski načrt, vendar domačini nasprotujejo takšni trasi. Po njihovem mnenju namreč uničuje kmetijske površine v Vipavski dolini.

Kmetje in vinogradniki ne nasprotujejo plinovodu, ampak le trasi. Naj poteka tam, kjer ne bo uničevala naših pridelkov in s tem vira dohodka, so jasni. Krajani Vogrskega bodo poskusili ustaviti državni ustroj, ki mu očitno ni mar za lastne državljane.

"Sama trasa poteka tukaj, po najboljših zemljiščih na Vogrskem. Tu poteka že star plinovod, levo in desno pa sta predvidena še dva plinovoda," je za Planet povedal Žan Bric, mladi kmetovalec.

Trasa bo podjetniku in mlademu kmetu razrila dvorišče

Premeri cevi plinovoda | Foto: Planet TV Premeri cevi plinovoda Foto: Planet TV Trenutno je v zemlji cev premera 40 centimetrov, poleg tega pa imajo namen zakopati še dve. Ena bo imela premer 110, druga pa 50 centimetrov.

Podjetniku Milošu Petrovčiču bodo razkopali dvorišče. "Želeli smo postaviti še en rastlinjak, vendar zdaj, ko se predvideva gradnja plinovoda, ne bomo nič delali," o načrtih razlaga Petrovčič.

Z vplivnim območjem 60 metrov pa ne gre samo za uničenje dvorišč, ampak celotnih parcel, pove mladi prevzemnik kmetije Žan Bric.

"Parcela je široka 56 metrov, tako da ostane samo pet metrov obdelovalne površine, kar je velika izguba za našo kmetijo," je razočaran Bric.

Podžupan: Trasa naj bo ob hitri cesti

"Predlagamo in menimo, da naj se glede na funkcionalnost samega okolja in kmetijskih zemljišč postavi ob hitro cesto," pa razmišlja Aleš Furlan, podžupan Občine Renče - Vogrsko, in dodaja, da tako to delajo v tujini.

Lastnica pretežnega dela zemljišč ob hitri cesti je država, pa še trasa bi bila malenkost krajša. Ne gre spregledati niti morebitne ponovne širitve plinovoda čez leta, opozori Ivan Fornazarič, ki bi mu plinovod posekal več kot pol vinograda.

"Plinovod je kakor cesta in se bo sčasoma samo še širil. Cevi se samo še dodajajo in naj se ljudje zamislijo, kaj puščajo zanamcem," opozarja vinogradnik Fornazarič.

Cevi so resda zakopane in se jih ne vidi, a njihov vpliv se pozna na rasti rastlin.

Goriška brda
Trendi Tisti košček Slovenije, kjer boste spoznali pristnost vinogradništva

Ustanovili so civilno iniciativo

Krajani Vogrskega so se v soboto zbrali na zboru krajanov in ustanovili civilno iniciativo, ki se bo zavzemala za premik načrtovane trase plinovoda. 

"Problematičen je predvsem devetkilometrski odsek od Batuj do Bazare, ker gre v Zaloščah prek vinogradov, na Vogrskem pa čez najboljša, zaščitena zemljišča. Država je ta zemljišča zaščitila. To so trajno zaščitena zemljišča. Sam ne morem na tem območju postaviti niti barake, država pa je dovolila, da gre prek teh zemljišč plinovod," je povedal Ivan Bric s Frlanove kmetije na Vogrskem.

Plin plinovod
Novice Uvoz plina v Slovenijo odslej tudi s Hrvaške
eksplozija v Mariboru
Novice Vzrok eksplozije v Mariboru prerezana plinska napeljava
Ne spreglejte