Kmetijsko ministrstvo v Bruselj poslalo pripombe glede terana

Ministrstvo za kmetijstvo je danes na Evropsko komisijo naslovilo pripombe na predlog delegiranega akta za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Med razlogi za nasprotovanje je navedla nepreglednost in kršitev postopkovnih pravil pri pripravi akta, zavajanje potrošnikov ter odsotnost ocene učinka odobritve izjeme Hrvaški.

Foto: STA

Ministrstvo izrecno nasprotuje sprejemu delegirane uredbe komisije, ki bi Hrvaški odobrila izjemo pri uporabi imena teran. Ob tem pa so poudarili, da dokumenti, ki jih je hrvaško ministrstvo za kmetijstvo nedavno objavilo na svoji spletni strani, potrjujejo dejstvo, da hrvaška vloga za dodelitev izjeme za označevanje sorte vinske trte teran ni bila uradno vložena pred vstopom Hrvaške v EU.

Med pripombami je ministrstvo opozorilo na nepreglednost in kršitev postopkovnih pravil pri pripravi akta, zavajanje potrošnikov, pomanjkanje ocene učinka odobritve izjeme Hrvaški, legaliziranje nezakonitih praks ter neresnične navedbe, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Poudarili so, da je v zadnjih več kot dveh letih je kmetijsko ministrstvo komisiji posredovalo celo vrsto vsebinskih in postopkovnih dejstev in razlogov, ki govorijo proti sprejemu delegiranega akta, do katerih pa se komisija nikoli ni konkretizirano opredelila.

Hkrati iz dokumentov, ki jih je Hrvaška pošiljala komisiji in jih je hrvaško ministrstvo za kmetijstvo nedavno objavilo na svoji spletni strani, sledi, da Hrvaška v obdobju pred pristopom ni zahtevala vključitve izjeme za sorto vinske trte teran na ta seznam.

"Enostransko sprejetje predlaganega akta kljub nasprotovanju države članice, ki je nosilka zaščite, pomeni podelitev pravice do uporabe imena sorte vinske trte, ta je sozvočnica zaščiteni označbi porekla, s tem pa bi se de facto izničila že obstoječa zaščitena označba porekla in bi se celo legalizirala obstoječe nezakonito označevanje proizvodov in kršitev pravnega reda EU," so v pripombah zapisali na ministrstvu.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • bog1953 / 12.04.2017. ob 17:25

    Preprosto bi morali zagroziti, da če ne veljajo zaščite za naše izdelke, tudi mi ne bomo upoštevali zaščite drugih izdelkov.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano