Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
14.29

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Komisija izjava Urška Klakočar Zupančič

Četrtek, 21. 3. 2024, 14.29

1 mesec

Klakočar Zupančič: Parlamentarna preiskava ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Urška Klakočar Zupančič | Klakočar Zupančičeva je poudarila, da če se bo izkazalo, da je šlo za nepravilnosti, ima državni svet pravico zahtevati preiskavo in državni zbor preiskavo odredi.  | Foto STA

Klakočar Zupančičeva je poudarila, da če se bo izkazalo, da je šlo za nepravilnosti, ima državni svet pravico zahtevati preiskavo in državni zbor preiskavo odredi. 

Foto: STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je podala izjavo za medije glede zahteve državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij GEN-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. Poudarila je, da če se bo izkazalo, da je šlo za nepravilnosti, ima državni svet pravico zahtevati preiskavo in Državni zbor preiskavo odredi. Poudarila je, da mora biti vsaka parlamentarna preiskava zakonita in v skladu z ustavo. 

Včeraj so svetniki državnega sveta sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij GEN-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Odreditev preiskave je na tajnem glasovanju podprlo 19 državnih svetnikov, 15 pa jih je bilo proti.

Klakočar Zupančičeva je poudarila, da če se bo izkazalo, da je šlo za nepravilnosti, ima državni svet pravico zahtevati preiskavo in Državni zbor preiskavo odredi. Poudarila je, da mora biti vsaka parlamentarna preiskava zakonita in v skladu z ustavo. Zahtevo je posredovala zakonodajnopravni službi. Če bo imela kakšne pripombe, bo od državnega sveta zahtevala, da dodajo popravke.

 

"To ni nobena nova praksa. Tako so ravnali številni predsedniki pred mano. Parlamentarna preiskava je resen institut, in dokler bom predsednica državnega zbora, bodo preiskave potekale zakonito in v skladu z zakonodajo. Pri parlamentarni preiskavi mora biti viden javni interes. V noben primeru ne sme biti parlamentarna preiskava uporabljena za politična obračunavanja," je izpostavila v izjavi.

Dodala je, da je preiskava institut za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, katerega namen je oceniti dejansko stanje glede določene problematike, ki je potem podlaga za morebitno odločanje DZ. Gre za del nadzorne funkcije DZ nad funkcionarji in nikakor ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja, je bila jasna.

"Delitev oblasti je treba dosledno upoštevati"

Med načeli, ki jih je treba pri vzpostavitvi in delu parlamentarnih preiskav po njenih besedah dosledno upoštevati, je omenila delitev oblasti, kar pomeni, da preiskovana komisija ne more opravljati dela in nalog drugih državnih organov ali nadzornih svetov podjetij.

Izpostavila je še načela ustavnosti in zakonitosti, jasne določitve predmeta, časovnega vidika in namena preiskave, jasne razvidnosti javnega interesa in spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin oseb, ki so zajete pri delu preiskave.

Ker v Sloveniji še ni vzpostavljen institut pravnega varstva zoper odločitev za vzpostavitev parlamentarne preiskave, ga bo treba po več opozorilih ustavnega sodišča in tudi Evropske komisije ustrezno urediti z novelacijo zakonodaje, je izpostavila Klakočar Zupančič.

Zato pričakuje, da bo ministrstvo za pravosodje takoj pristopilo k spremembam zakona o ustavnem sodišču, sama pa je že ustanovila delovno skupino, ki se ukvarja z zakonom o parlamentarni preiskavi. Cilj je, da se vzpostavi ustrezno pravno sredstvo za presojanje ustavnosti in zakonitosti akta o odreditvi parlamentarne preiskave in preprečitev zlorab instituta parlamentarne preiskave, je še pojasnila.

furs
Novice Golobov Star Solar pod Fursov drobnogled?
Eva Irgl
Novice Na komisiji DZ za peticije o ogrevanju kot osnovni dobrini
Ne spreglejte