Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Stojan Petrič

Sreda, 3. 6. 2015, 15.02

8 let

Kdo je Stojan Petrič, ki je kupil Delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stojan Petrič, ki stoji za nakupom Dela, je nekdanji prvi mož idrijskega koncerna Kolektor, tvorec njegovih uspehov in človek, ki ga danes preiskuje NPU.

Šestinšestdesetletni Stojan Petrič, dolgoletni predsednik uprave koncerna Kolektor, podjetja, ki velja za enega najboljših razvojnih dobaviteljev evropske avtomobilske industrije, se je v začetku oktobra lani upokojil. Na mestu prvega moža je bil 20 let, še enkrat toliko jih je preživel v idrijski skupini na drugih funkcijah.

Uspeh s Kolektorjem in pod lupo NPU Pod Petričevim vodstvom je Kolektor leta 2002 postal povsem slovensko podjetje v lasti več kot tisoč delničarjev, upokojencev in zaposlenih. Čeprav je pri menedžerskem odkupu Kolektorja Group sodelovalo okoli tisoč posameznikov, je pretežni del lastništva dejansko pristal v rokah peščice najvidnejših kadrov idrijske skupine.

Zaradi domnevno spornih okoliščin privatizacije Kolektorja, pa tudi zaradi prevzema podjetja Etra, se je znašel pod lupo Nacionalnega preiskovalnega urada. A očitke, da je tranzicijski tajkun, je ostro zavrnil.

Nižanje plač, kleščenje porabe in ustavitev naložb so bili ukrepi, ki so mu pomagali prebroditi krizne čase in ohraniti raven zadolženosti. Ta pa se je od leta 2011 izboljševala.

Politika in davčne oaze Stojan Petrič je danes predsednik nadzornega sveta družbe FMR, družbe, ki je kupila časopisno podjetje Delo. Pred časom so različni mediji namigovali, da naj bi Petrič in sodelavci poslovali prek množice podjetij v davčnih oazah, registriranih na eksotičnih lokacijah. Družba FMR in Stojan Petrič sta te navedbe vsakič zanikala.

Petrič je bil v času Pahorjeve vlade član nadzornega sveta NLB, pred tem je bil nadzornik v Abanki, v času vlade Alenke Bratušek je vodil strateški svet za gospodarstvo. Je član Foruma 21. Sebe je v enem izmed pogovorov označil za zagovornika vitke države in prostega trga.

Ne spreglejte