Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
8.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Kučan knjiga Božo Repe

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 8.11

6 let, 6 mesecev

Kdo je Milan Kučan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Monografija o Kučanovem življenju in delu.

Profil Milana Kučana, kot se mi je izoblikoval skozi dolgoletno raziskovanje in tudi osebno poznanstvo, je podoba človeka, ki je življenje posvetil politiki v njeni izvirni, a danes pozabljeni ali neštetokrat zlorabljeni definiciji – politiki kot delu v dobro skupnosti. (Božo Repe iz predgovora knjige Milan Kučan, prvi predsednik.)

Zgodovinar Božo Repe je knjigo o Milanu Kučanu zasnoval že leta 1996, pred koncem predsednikovega prvega mandata, in jo v letu ali dveh nameraval tudi objaviti. Kučan namreč sprva ni želel ponovno kandidirati, ko pa se je odločil drugače, je Repe delo odložil, namere, da ga dokonča in objavi, pa ni opustil. Tako dobivamo prvo pravo monografijo o Kučanovem življenju in delu šele trinajst let po izteku njegovega drugega predsedniškega mandata.

Milan Kučan, prvi predsednik – knjiga Boža Repeta je v prednaročilu še do 5. novembra 2015

Avtorizirana biografija zajema obdobje od predsednikovega otroštva do danes. Vse do oddaje rokopisa in še med uredniško pripravo knjige je avtor sistematično zbiral gradivo ter se pogovarjal s Kučanom in njegovimi sodelavci. Obsežna knjiga Milan Kučan, prvi predsednik vsebuje tudi bogato slikovno gradivo in dele Kučanovega dnevnika.

Dr. Božo Repe je redni profesor za sodobno slovensko zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njegovo raziskovalno področje so sodobna slovenska, južnoslovanska in srednjeevropska zgodovina. Ukvarja se tudi z vprašanji pouka zgodovine v šoli. Je avtor ali soavtor številnih knjig in učbenikov. Njegovo zadnje delo je S puško in knjigo.

Direktor založbe Modrijan Branimir Nešović o knjigi Milan Kučan, prvi predsednik

V nekem obdobju predsednikovanja je Milan Kučan pisal dnevnik. Prebral sem ga. Objave ni dovolil, izprosili pa smo si dovoljenje za objavo fragmentov. Zakaj to omenjam? Zato, ker sem ob branju prepisa ugotovil, kratko rečeno, da Kučana vendarle ne poznam. Iz kratkih dnevniških zabeležk in daljših analiz pomembnejših vprašanj za Slovenijo sem spoznal ne samo človeka pronicljivega uma, ampak tudi kot britev ostrega jezika, večkrat začinjenega z duhovitimi opombami. Pritegnila me je širina njegove kulture, ki jo, priznajte, danes v politiki tako pogrešamo.

Knjiga Boža Repeta ni dnevniški zapis Milana Kučana, je pa ujela duh časa od otroštva do upokojenskih let prvega predsednika samostojne Slovenije. Gre za to, da njegova dejanja postavlja v čas, ki smo ga živeli skupaj, mislili skupaj. To ne pomeni, da smo ga vsi videli enako. Prav to razgrinja 760 strani knjige z Milanom Kučanom v ospredju – kako je gradil politično kariero, kako je, dokler ni "počilo", lovil ravnotežje med Ljubljano in Beogradom, kako je prispeval, da smo se znašli na zemljevidu sveta, kakšno je bilo ozadje nekaterih odločitev, kako se je v samostojni državi bil boj za oblast in moč …

Foto: Modrijan založba

Ne spreglejte