Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

6

Natisni članek

COVID-19 Simona Kustec matura šola

Petek, 18. 12. 2020, 13.45

3 leta, 4 mesece

Po najbolj idealnem scenariju se prvi šolarji v šole vračajo 4. januarja

Kako bo potekala matura: 10-odstotni bonus, manj snovi, dovoljeno računalo, ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

6

Matura bo letos zaradi slabših pogojev priprav na maturo potekala drugače. Med drugim bodo maturanti prejeli 10-odstotni bonus za neuspešno opravljeni del izpita na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih.

Za večino učencev oziroma dijakov šolanje na daljavo poteka že dva meseca, za učence nižjih razredov osnovnih šol pa nekoliko manj.

"Zavzemamo se za ponovno čim hitrejše varno in postopno odpiranje vseh šol in vrtcev. Vsi potrebni načrti, priporočila in smernice tako na pedagoškem kot epidemiološkem delu so pripravljeni in posredovani šolam," je povedala ministrica Simona Kustec.

Po najbolj idealnem načrtu se 4. januarja v šole najprej vračajo učenci in učenke prve triade OŠ, odprejo se zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci za varstvo vseh otrok, je še povedala.

Matura bo prilagojena razmeram

Kot je še dodala, matura bo. "V tem šolskem letu bo poklicno maturo opravljalo 9.093, splošno pa 6.927 maturantov (545 več kot lani). Celotna generacija maturantov ima praktično od konca lanskega šolskega leta prilagojene pogoje izobraževanja - le na daljavo," je povedala.

Ob zavedanju vseh omejitev in posebnih pogojev za možnost kvalitetne priprave na maturitetne preizkuse smo pripravili izvedbene prilagoditve, je dejala.

Kakšne prilagoditve bodo na maturi, pojasnjuje Marina Tavčar Krajnc:

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc je predstavila, kakšen bodo spremembe pri maturi. "V procesu oblikovanja prilagoditev izvedbe mature v teh posebnih okoliščinah je sodelovalo skoraj 200 strokovnjakov različnih pedagoških strok," je povedala.

Šolski esej bo prilagojen z naslovom. V naslovu razpravljalnega eseja bo namreč ponujena večja odprtost, tako da bodo lahko dijaki vključili eno ali drugo delo ali pa obe deli, ki sta predpisani, je povedala.

Pri matematiki v pisnem delu bo letos dovoljena uporaba računala. Velja tako za osnovno kot višjo raven. V izpitnih polah bo prav tako objavljeno večje število formul, da bodo dijaki lažje reševali naloge.

Pri tujih jezikih bo pri pisnih izpitih možna izbira med dvema naslovoma. Na osnovni ravni na splošno temo in na višji ravni na temo iz književnih del, ki so jih dijaki morali prebirati.

Za ustne dele vseh treh obveznih predmetov se zmanjšuje obseg snovi za okoli 15 odstotkov, je povedala. Dijaki bodo obveščeni o tem, kar je bilo izločeno. O tem, katero snov izločiti, se bodo odločali na vsaki šoli posebej.

Pri vseh predmetih 10-odstotni bonus za nepravilno rešene dele izpita

"Zaradi slabših pogojev priprav na maturo, odpadlega pouka oziroma pouka na daljavo, bodo dijaki na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih prejeli bonus 10 odstotkov točk na neuspešno opravljeni del izpita," je še povedala. Velja pa tako za splošno kot poklicno maturo in za vse predmete. Podrobneje o tem, kako bo izgledala tokratna matura, pa v posnetku zgoraj.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je dejal, da bodo z bonusom več pridobili tisti s šibkejšim znanjem, a bodo s tem pridobili tudi dobri.

Zupanc pojasnjuje, kaj točno pomeni 10-odstotni bonus:

Kot je povedal Zupanc, se pripravljajo za izvedbo mature v klasični, pisni obliki, pri tem pa nameravajo tudi na podlagi izkušenj iz prejšnjega šolskega leta poskrbeti za varnost z zdravstvenega vidika. Kot je še dejal, se bo napetost glede mature najbolj umirila, če se čim prej uresničijo njihove želje, da se učenci in dijaki vrnejo v šole.

Tudi Nacionalno preverjanje znanje po besedah ministrice v letošnjem šolskem letu bo.

Kako bo potekala poklicna matura, pojasnjuje predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular:

Preberite še:

COVID 19
Novice V četrtek 1.512 novih okužb, umrlo 41 ljudi #video
Ljubljana_maske
Novice Koliko je trenutno okuženih v vaši občini #seznam
#OstaniZdrav
Novice Prehod občine z aplikacijo: dovolj je, če jo ima en družinski član #video
koronavirus, koronavirus splošno
Novice Projekcija: do novega leta bo umrlo še 750 ljudi
Ne spreglejte