Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

samostojni podjetnik bolniška

Sreda, 22. 1. 2014, 15.59

8 let

Kdaj s. p.-ji lahko uveljavljajo pravico do nadomestila za bolniško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pojasnjujemo, kdaj lahko s.p.-ji uveljavljajo pravico do nadomestila za bolniško odsotnost in kako to storijo.

Samostojni podjetniki si bolniško odsotnost privoščijo težje od redno zaposlenih. Čas, ko zaradi bolezni ne morejo delati, zanje namreč pomeni izpad dohodka, do nadomestila, ki ga krije zavod, pa so upravičeni le, če bolezen traja dlje kot 30 dni ali če zboli njihov otrok.

Gre za pravico do nadomestila plače za začasno zadržanost od dela zaradi nege družinskega člana. Nadomestilo znaša 80 odstotkov od osnove, za osnovo pa se upošteva povprečna osnova za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu.

Pravica je omejena na: - največ sedem delovnih dni za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, - do 15 delovnih dni za otroke do sedmega leta starosti ali starejšega duševno in telesno prizadetega otroka.

Poleg samostojnih podjetnikov lahko pravico do nadomestila uveljavljajo tudi: - družbeniki zasebnih družb in zavodov, ki so poslovodne osebe, - družbeniki zasebnih družb in zavodov, če niso zavarovani na drugi podlagi, - vrhunski športniki in šahisti ter - kmetje, če so za to pravico zavarovani.

Postopek uveljavljanje pravice do nadomestila samostojnega zavezanca Nadomestilo se izplača na podlagi potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga izpolni izbrani osebni zdravnik.

Izpolnjeno potrdilo je treba predložiti pristojnemu davčnemu uradu, ki izpolni drugi del potrdila in ga posreduje zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Ta v roku 15 dni samostojnemu zavezancu izplača nadomestilo.

Dursu morate poleg potrdila predložiti še številko osebnega bančnega računa ter izjavo o uveljavljanju olajšav pri izračunu dohodnine za vzdrževane družinske člane.

ZZZS krije prispevke za socialno varnost ZZZS samostojnemu zavezancu za čas, ko je zadržan od dela, krije tudi prispevke za socialno varnost.

Zavezanec mora pri izpolnjevanju obrazca za plačilo prispevkov za socialno varnost (OP SVZ) le ustrezno izpolniti rubriko zadržanost od dela, na podlagi tega pa za ta mesec plača manj prispevkov.

Katerih pravic v primerjavi z zaposlenimi pa nimajo? Za razliko od zavezancev, ki so v delovnem razmerju, samostojni podjetniki niso upravičeni do nadomestila: - v primeru darovanja krvi, - v primeru nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, - za začasno zadržanost od dela po prenehanju statusa samostojnega zavezanca.

Ne spreglejte