SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj pa vam simbolizira ljubezen do domovine?

0,08

termometer

lipa zastava
Foto: Siol.net

Slovenija 25. junija praznuje dan državnosti. Ker nas zanima, kako praznik doživljate vi, vas vabimo, da na naš Facebook profil Siol.net Novice nalepite fotografije s simboli, ki vam osebno pomenijo ljubezen, pripadnost domovini. Ob njih pripišite še kratko obrazložitev. Fotografije, ki nam jih boste posredovali, bomo na praznični dan objavili v članku.

Zakaj je dan državnosti 25. junija? Na ta dan leta 1991 je slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Zvečer istega dne je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenska skupščina, v kateri je od volitev aprila 1990 naprej imela večino koalicija Demos, se je začela ukvarjati z osamosvojitveno zakonodajo julija 1990. Tedaj je bila sprejeta Deklaracija o suverenosti Republike Slovenije, ki je določala enoletni rok za sprejetje ustave in postopke ugotavljanja, kateri zvezni zakoni v Sloveniji ne veljajo več.

Velika plebiscitarna večina za slovensko samostojnost V Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije. Rezultati plebiscita so bili uradno razglašeni 26. decembra. Glasovanja se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost je glasovalo 88,2 odstotka vseh volivcev. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin