Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
6.43

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

Natisni članek

kongres kandidatura SD

Torek, 19. 3. 2024, 6.43

1 mesec, 1 teden

Se Fajonova res poslavlja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31
Tanja Fajon | iz stranke prihajajo vse glasnejši signali, da naj bi se Fajonova s čela SD poslovila. | Foto STA

iz stranke prihajajo vse glasnejši signali, da naj bi se Fajonova s čela SD poslovila.

Foto: STA

Kandidati, ki se želijo na kongresu SD potegovati za vodstvena mesta, lahko še danes podajo soglasje h kandidaturi. Oči bodo uprte predvsem v kandidate za predsedniško mesto. Sedanja predsednica Tanja Fajon načrtov še ne razkriva, a neuradno naj bi se poslovila s čela SD. Je pa soglasje podal ajdovski župan Tadej Beočanin, to bo storil tudi vodja poslancev Jani Prednik, je potrdil za STA.

V SD, ki se aprila podaja na izredni volilni kongres, se je pretekli teden iztekel rok za evidentiranje kandidatov za vodstvene funkcije v stranki, danes opolnoči pa se bo iztekel rok, do katerega lahko kandidati podajo soglasje h kandidaturi.

Fajonova: Ko pridem iz Bruslja ...

Da je podal soglasje h kandidaturi, je za STA doslej potrdil župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Da bo to storil, je popoldne za STA potrdil tudi vodja poslancev SD Jani Prednik, ki se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022 se je sicer odločil, da soglasja ne bo podal. Še pred tem je na kongresu leta 2020 sicer neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov, izzval aktualno predsednico stranke Tanjo Fajon.

Ta je vse od najave kongresa skrivnostna o svoji odločitvi glede vnovične kandidature. "Bom komentirala, ko se vrnem iz Bruslja in bodo postopki zaključeni," je v ponedeljek navedla za STA. Po načrtih bo svojo odločitev uradno sporočila v sredini izjavi za medije, iz stranke pa medtem prihajajo vse glasnejši signali, da naj bi se Fajonova s čela SD poslovila.

Frangež: Ne za ceno najbližjih 

Medtem je odločitev, da se ne bo podal v bitko za predsedniško mesto ali katero od drugih vodstvenih funkcij, sprejel sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež. K temu ga je sicer močno nagovarjalo članstvo. "Vedno sem vedel, da bom nekoč vodil socialno demokracijo. ... Če kdaj, bi zdaj moral biti čas, da stopim naprej. Ker imam vizijo in ker morda vem, kako stranko preobraziti v odprto, demokratično, vključujočo in k rezultatom osredotočeno platformo," je zapisal na družbenem omrežju Facebook. A kot je pojasnil, se za to ni odločil, saj bi največjo ceno njegovega političnega delovanja in odsotnosti plačali njegovi najbližji.

Kot je dejal v današnji izjavi za medije, je njegova naloga v funkciji glavnega tajnika zdaj "poskrbeti za integriteto vseh postopkov in poskrbeti, da bo kongres Socialnih demokratov dobro organiziran dogodek, ki bo omogočil tudi dobre demokratične odločitve našega članstva". Sam si želi izbire med čim več kandidati, ki bodo predstavili svoje "recepte" za prihodnost SD. "Demokracija je dobra takrat, kadar imamo izbiro, če vemo, da ne izbiramo samo med imeni in priimki, ampak tudi koncepti in idejami," je še dodal.

Katičeva: Odvisno, kdo bodo kandidati za predsednika 

V boj za predsedniško mesto v stranki se ne bo podal aktualni minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, so za STA potrdili na ministrstvu. Svojo odločitev za oddajo soglasja pa naj bi še vedno tehtali nekateri drugi kandidati, med drugim evropski poslanec Milan Brglez in ministrica za pravosodje Andreja Katič. Ta je danes medijem dejala, da razmišlja, da se aktivneje vključi v stranko. 

Preden bo sprejela odločitev, pa se morajo v stranki še pogovoriti in izmenjati informacije, "kdo so vsi tisti, ki resno razmišljajo o tem, da bi dali soglasje za predsednika". Na podlagi tega bo odločitev sprejela tudi sama. "Odločilno zame bo, da bom presodila, da imamo najmanj dva zelo dobra kandidata za predsednika stranke," je odločena Katičeva, ki se, kot je bilo doslej zaznati, bolj nagiba k temu, da bi podala soglasje h kandidaturi za podpredsedniško mesto.

SD ima sicer skladno s statutom dva podpredsednika in dve podpredsednici. Svojo vnovično kandidaturo sta že potrdila sedanja podpredsednika, evropski poslanec Matjaž Nemec in poslanka Meira Hot, za to funkcijo v stranki se bo prav tako potegoval predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek in poslanec Damijan Zrim.

Kot kaže, bo vse prej kot enostaven del kadrovske križanke SD izbira novega glavnega tajnika, ki bo stranko prevzel v bržkone nezavidljivem položaju.

Lista evidentiranih kandidatov za vsako od vodstvenih funkcij je sicer dolga. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, za 16 voljenih članov predsedstva 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64 kandidatov.

Ko bo znano, kdo je podal soglasje h kandidaturi, bo znana tudi kandidatna lista za volilni kongres, ki jo bo nato, predvidoma še v tem tednu, potrdilo tudi predsedstvo SD.

V SD se na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert.

Tanja Fajon
Novice V SD zaključili evidentiranje kandidatov pred aprilskim volilnim kongresom
Tanja Fajon
Novice Gneča za vrh stranke SD
Janez Janša SDS
Novice SDS za posvetovalna referenduma o nastanitvah migrantov in zaupanju v Golobovo vlado
Ne spreglejte