Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2017,
11.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

21

Natisni članek

sodišče Mip Vojteh Volk Marko Volk Martin Kovač

Petek, 17. 2. 2017, 11.58

6 let, 6 mesecev

Zaporna kazen za vse tri nekdanje vodilne v Mipu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

21

Vojteh Volk

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Jasmina Javornik je trem nekdanjim vodilnim v Mipu izrekla zaporno kazen zaradi zlorabe položaja z namerno preslepitvijo bank. Vojtehu Volku je prisodila šest let, Marku Volku in Martinu Kovaču pa po dve leti in pol. Sodba še ni pravnomočna.

Na sodišču potrjeni očitki tožilstva so: Vojteh Volk je zlorabil položaj in preslepil konzorcij bank pri pridobitvi posojila. Preslepitve sta obsojena tudi njegov sin Marko, ki je bil direktor Mipa, in njegov zet Martin Kovač, ki je bil direktor Pomurke. Z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji so zavedli banke, s čimer so za Mip pridobili šest milijonov evrov posojila, ki ga ta nikoli ni vrnil, je ugotovilo sodišče.

Po oceni sodišča so bila dokazana vsa očitana kazniva dejanja. Obtoženi na današnji narok niso prišli. Odvetnik Uroš Keber pred odhodom v sodno dvorano ni dajal izjav, dejal je le: "Počakajmo na obravnavo."

Tožilka Mateja Gončin je sicer za Vojteha Volka predlagala sedem let, za druga dva pa tri leta zapora. Za vse tri je predlagala tudi stransko denarno kazen in večletno prepoved opravljanja vodstvenih funkcij, medtem ko so njihovi odvetniki zahtevali oprostilno sodbo.

"Mislim, da bomo v prihodnje s preprečevanjem takšnih kaznivih dejanj vsi prispevali k boljšemu gospodarstvu naše države in bomo vsi državljani živeli v večji blaginji," je sodbo po izreku komentirala Gončinova.

S sodbo je zadovoljna tako po vsebinski utemeljenosti kot tudi po višini izrečenih kazni, ki po njenih besedah bistveno ne odstopajo od tožilskega predloga. "Menim, da ima današnja sodba širši pomen za celo Slovenijo in je jasen pokazatelj naše države, da ne toleriramo kaznivih dejanj na škodo gospodarstva," je izpostavila.

Tožilka bo zdaj preučila sodbo in se odločila, ali se bo pritožila na to, da sodišče trojici ni izreklo tudi denarnih kazni in odvzema premoženja. To, da jih na sodišče danes ni bilo, je ni presenetilo, je pa izrazila upanje, da bodo vsi trije odslužili kazen, če bo ta pravnomočna. Tožilka je še izrazila prepričanje, da bodo banke odslej bolj previdne pri podeljevanju kreditov.

Odvetniki obsojenih presenečeni

Sodba pa je presenetila Kovačevega odvetnika Mitjo Jeleniča Novaka, saj je dokazni postopek po njegovem mnenju zelo prepričljivo dokazal, da so banke natančno vedele, kakšno je finančno stanje Mipa, in niso bile z ničemer zavedene glede stanja v podjetju. Sodnica je očitno stvar videla drugače, zato se je treba po njegovih besedah s to odločitvijo zdaj sprijazniti, se bodo pa nanjo pritožili.

Kovača sicer ni bilo na sodišče, ker je po besedah njegovega odvetnika na službeni poti v ZDA. Zavrnil je namige, da bi bila njegova stranka na begu.

Tudi zagovornik Marka Volka Uroš Keber je pojasnil, da na izreku sodbe prisotnost obtoženih ni potrebna in dodal, da je stranka po njegovih predvidevanjih zadržana.

Kot je dodal, je treba zdaj počakati, da prejmejo še pisno argumentirano sodbo, jo preučiti, nato pa, kot je dejal, si glede na stališče svoje stranke težko predstavlja, da se ne bi pritožili.

Banke namenoma oškodovali za šest milijonov evrov

Ovadbe zoper trojico so leta 2010 vložili novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka. Sojenje se je začelo spomladi 2015.

Nekdanji vodilni v Mipu Vojteh Volk je obsojen kaznivega dejanja zlorabe položaja. Prek svojega srbskega podjetja Kolbis je svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315 tisoč evrov premoženjske koristi.

Vsem trem so očitali, da so namenoma preslepili pet bank in jih oškodovali za približno šest milijonov evrov. Bankam naj bi posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila, podjetje pa je šlo kljub temu leta 2009 v stečaj.

Vsi trije so očitana kazniva dejanja večkrat zavrnili. Proti njim v Sloveniji tečejo še trije postopki.

Agonijo Mipa povzročili pohlepni menedžerji

Agonija zdaj že propadlega podjetja Mip se je začela leta 2008, ko so ga lastni menedžerji pahnili v dolgove. Propad se je začel tako kot pri številnih znanih slovenskih zgodbah velikih podjetij, in sicer s pogajanji z bankami o reprogramiranju dolgov.

Leta 2007 je tako sinu Marku in očetu Vojtehu Volku, ki sta bila večinska lastnika Mipa, pet bank uspelo prepričati o podpisu pogodbe o reprogramiranju starih dolgov. V zameno sta zastavila stoodstotna deleža družb Vita Holding in Vita Commerce. Zastavila sta tudi blagovne znamke Mip, Pomurka, Kekec pašteta in Kraljica mortadela Gorica.

Družini Volk in Kovač pa v težave nista spravili le Mipa, temveč tudi Pomurko, ki je bila prav tako pomembna in znana mesnopredelovalna družba s prepoznavnimi blagovnimi znamkami. Mip je Pomurko prevzel leta 2005.

Vojteh Volk je postal direktor Mipa decembra 2003, že nekaj dni pozneje je podjetje Vita Commerec, ki je bilo v lasti njegovega sina Marka, odkupilo 16,44 odstotka delnic Mipa. Leta 2004 je Vojteh Volk prek svojega podjetja Eurovit od družbe SFM odkupil 8,45 odstotka delnic Mipa. Konec leta 2004 je imela družina Volk v lasti že petino Mipa, oktobra 2005 pa je objavila namero za prevzem družbe in v okviru te ponudbe postala 28-odstotna lastnica podjetja.

V slabem letu, novembra 2006, je družina Volk svoj delež povečala na 37 odstotkov. Pri dokapitalizaciji sta sodelovali Vita Holding, ki je bila v lasti očeta in sina, ter italijanska družba Paolo Melingo.

Ne spreglejte