Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stres matura dijaki

Sreda, 28. 5. 2014, 15.31

8 let

Kako se spopasti s stresom med maturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dijaki zadnjih letnikov se že bolj ali manj vse leto pripravljajo na maturitetne izpite, kljub temu je pritisk pred izpiti velik.

Da pri izpitu ne bo prevladal stres, je treba poskrbeti tudi za sprostitev. Po šolskem eseju iz materinščine v začetku maja se s preizkusom znanja iz angleščine v soboto za dijake zadnjih letnikov začenja spomladanski rok splošne mature. Vse do konca ustnih izpitov 23. junija bo za četrtošolce to precej stresno in naporno obdobje.

Pritisk, nezaupanje vase, nespečnost … Povečani pritiski, ki jih dijaki doživljajo v času maturitetnih izpitov, povzročajo napetost, vznemirjenost, tesnobo, zaskrbljenost, nezaupanje in dvom vase, pravi psihologinja Mateja Hudoklin.

Zaradi dolgotrajnejše napetosti se lahko maturantje spopadajo tudi z nespečnostjo, težavami z apetitom, povečanim bitjem srca, motnjami dihanja. "To je izpitno obdobje, ko je pritisk večji in je prisotnost stresorjev povečana in so potem temu primerne reakcije tako na čustveni kot na telesni ravni," pojasnjuje psihologinja.

Osnovni predpogoj za manj stresa je dobra priprava Vplivi stresa bodo seveda manjši pri tistih dijakih, ki so se dobro pripravili, ki so naredili načrt učenja in se učinkovito pripravili na izpite. Če tega osnovnega predpogoja ni, je občutek pritiska in stiske precej večji.

Da bo vpliv stresa med učenjem manjši, pa psihologinja dijakom svetuje: - zadovoljitev osnovnih telesnih potreb: dovolj spanca, hrane in predvsem pijače, - učenje oziroma ponavljanje v primernem, mirnem prostoru, - sprostitev v naravi in ob druženju s prijatelji.

Brez treme ne gre Kljub učenju in dobri pripravi dijaki pred izpitom vseeno čutijo tremo, ki pa je po besedah Hudoklinove v zmerni meri dobrodošla, saj se možgani s tem aktivirajo do te mere, da optimalno delujejo in da lahko dijaki dosežejo največje in najboljše rezultate.

Težava nastane, če je treme preveč in dijaki tako rekoč zablokirajo, posledica pa so slabi rezultati. V tem primeru je koristno izvajati tehnike sproščanja, ki pa se jih žal ne da naučiti dan pred izpitom, saj gre za rutinske vaje, opozarja psihologinja.

Kaj pa vseeno lahko storijo? Psihologinja Hudoklinova dijakom svetuje: - držite se jutranje rutine, - zvečer si pripravite vse potrebne dokumente, ki jih potrebujete za pristop k izpitu, - v primeru izjemne treme pojdite v šolo s prijateljem, med pogovorom z njim boste preusmerili pozornost.

Ne spreglejte