Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vreme sneg

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 11.04

8 let

Kako dolgo pri nas še ne bo snega?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Deset dni zagotovo še ne. Za naprej lahko samo ugibamo," pravi dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh o tem, kdaj lahko v Sloveniji ponovno pričakujemo nove snežne padavine.

Medtem ko imajo v Veliki Britaniji pravo zimsko pravljico, v Srbiji pa so zaradi obilnega snega celo zaprli nekatere šole, se bo pri nas nadaljevalo suho vreme. Snega verjetno ne bo vsaj do konca meseca. "Do konca januarja je težko verjetno, da bi kaj zapadlo, za naprej pa ne vemo, to je čisto ugibanje," pravi Velkavrh.

Zakaj se nas sneg to zimo tako uspešno izogiba? "Cikloni so šli ali bolj južno ali bolj severno. Kdo bi vedel, zakaj je točno letos taka pot ciklonov in front. Zima je letos precej suha. Resne padavine v zimskem času so bile samo zdaj, pred kratkim, ko je po nižinah sicer snežilo," pove vremenoslovec in doda, da smo trenutno v fazi ogrevanja oziroma toplejših zim: "Če gledamo zadnjih 30 let, obstaja trend naraščanja temperatur."

December suh in nadpovprečno topel Velkavrh je poudaril, da so trenutne temperature čisto povprečne. "Tudi pred vmesno otoplitvijo je bilo kar zimsko. Kako se bo januar v celoti izkazal, težko rečem. December je bil ponekod čisto suh ali pa z minimalno vrednostjo padavin. Tudi nikoli se ni zgodilo, da Kredarica decembra ni imela snega. Kar se tiče temperatur, je bil nadpovprečno topel. Da bi kaj takega lahko trdili za zimo, je prezgodaj."

Konec tedna se bo nekoliko otoplilo V naslednjih dneh je pred nami suho in dokaj sončno vreme. Temperature bodo v naslednjih dneh "kar zimske". "Seveda če je čez dan nekaj stopinj nad ničlo, to ne pomeni, da temperature niso zimske. Kar hladno bo. Ob koncu tedna in naslednji teden bo zopet malo topleje. Prišlo bo do temperaturne inverzije, vendar nočne temperature tako nizke, kot so zdaj, verjetno ne bodo. Zdaj glede nizkih temperatur prednjačijo predvsem kraji s snegom, kot so razne planote na Notranjskem, kraška polja, Rateče in kraji, ki so malo višje. Naslednji teden tam ne bo tako mrzlo, a bo ponoči še vedno pod ničlo. Ne bo pa kakšnih resno mrzlih temperatur po Sloveniji, saj jih, dokler ne bo snega, ne more biti," je pojasnil.

V krajih s snegom do –16 stopinj Jutri zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan se bo povečala oblačnost, predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bo občasno pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od –10 do –4, v krajih s snežno odejo do okoli –16, ob morju okoli –2, najvišje dnevne pa od –2 do 3, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.

V sredo bo na jugozahodu nekaj nizke oblačnosti. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki je bo več v vzhodnih krajih ter proti večeru. V četrtek bo na Primorskem precej jasno, zapihala bo šibka burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

Ne spreglejte