Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2021,
6.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

55

Natisni članek

Simona Kustec COVID-19 epidemija šolanje

Četrtek, 28. 1. 2021, 6.11

3 leta, 2 meseca

V dveh regijah se šole spet zapirajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

55

Šolska ministrica Simona Kustec je sporočila, da bo pouk za učence prve triade v petih od 12 slovenskih regij od prihodnjega ponedeljka potekal na daljavo. Po informacijah Planet TV so osnovne šole v zasavski in obalno-kraški regiji že dobile okrožnico šolskega ministrstva o tem, da se s ponedeljkom vračajo k pouku na daljavo. Epidemiološki podatki o gibanju števila okužb z novim koronavirusom so namreč omenjeni regiji vrnili v črno fazo, ki po vladnem načrtu sproščanja ne dovoljuje pouka v šolah.

Bojana Beović
Novice Slovenija naročila zdravila, s katerimi so zdravili Trumpa #video

Šolska ministrica Simona Kustec je povedala, da so nekatere regije iz rdeče prišle v črno fazo. "Vlada je danes podaljšala izvajanje dela v prvih treh razredih osnovne šole v tako imenovanih rdečih regijah," je pojasnila ministrica. V petih črnih regijah se bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od prvega do devetega razreda osnovne šole od prihodnjega ponedeljka nadaljevalo na daljavo. 

V rdečih regijah bo pouk v ponedeljek potekal na daljavo, na ta dan pa bodo spet izvedli hitra testiranja zaposlenih na novi koronavirus. V torek se bodo nato učenci prve triade osnovne šole v rdečih regijah vrnili nazaj v šolske klopi, je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnila Kustečeva.

Nujno varstvo za nekatere učence prve triade

Iz besedila okrožnice, ki so jo prejele osnovne šole, je razvidno, da bodo od ponedeljka v črnih regijah, kamor po novem poleg jugovzhodne, goriške in posavske regije spadata še obalno-kraška in zasavska, vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol pa bo potekalo na daljavo.

"Vlada je danes podaljšala izvajanje dela in prvih treh razredih osnovne šole v tako imenovanih rdečih regijah," je pojasnila šolska ministrica Simona Kustec. | Foto: STA , "Vlada je danes podaljšala izvajanje dela in prvih treh razredih osnovne šole v tako imenovanih rdečih regijah," je pojasnila šolska ministrica Simona Kustec. Foto: STA ,

Okrožnica predvideva tudi novost, to je nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za "tiste učenke oziroma učence, katerih oba starša ali starš samohranilec je zaposlen v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji". Zaposlitev se bo glede na navedbo v okrožnici ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca.

"Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom," je dejala ministrica. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo občasnega dela študentov, je poudarila Kustečeva. Za zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je s ponedeljkom obvezno tudi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

V osnovnih šolah s prilagojenim programom pouk kot do zdaj

Okrožnica med drugim še navaja, da bo v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot do zdaj, bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje. "Vsa preostala določila odloka ostajajo nespremenjena in se podaljšujejo," je dodala Kustečeva.

Še naprej bodo med drugim veljale izjeme, ko je vstop v šolski prostor dovoljen. Še naprej bodo lahko v šolo prihajali učenci, ki potrebujejo nujno pomoč šolske svetovalne službe. Prav tako bodo šole lahko izvajale nujne postopke, povezane s koncem in nadaljevanjem izobraževanja (okrožnica opozarja na vpis v osnovno šolo, ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, odložitev šolanja in izvedbo postopkov ugovora na oceno pri predmetih, ki so se izvajali po fleksibilnem predmetniku osnovne šole).

Učenci glasbene šole pa bodo v šolski prostor lahko vstopili v zvezi s pripravo oziroma izvedbo programa s korepetitorjem, povezanega z vpisom v program umetniške gimnazije ter za namen vadbe instrumenta, če z njim ne razpolagajo doma, je po poročanju STA še navedeno v okrožnici.

Janez Janša
Novice V dveh regijah znova odprte le nujne trgovine

Beovićeva: Neprijetno je zapirati šole po enem tednu

Vodja vladne strokovne svetovalne skupine, infektologinja Bojana Beović pa je na današnji dopoldanski novinarski konferenci o tem poudarila, da na strokovni skupini nimajo stališča do tega vprašanja. "Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšne razmere gre v posameznem delu Slovenije," je dejala Beovićeva.

"Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšne razmere gre v posameznem delu Slovenije," je poudarila Bojana Beović. | Foto: STA , "Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšne razmere gre v posameznem delu Slovenije," je poudarila Bojana Beović. Foto: STA ,

Po njenem mnenju pa je pri odločitvi treba upoštevati tudi "pravičnost v družbi". Ob tem je opozorila, da lahko na to, ali bodo šole ostale odprte ali pa se bodo morale spet zapreti, vplivajo vsi prebivalci regije s tem, kako spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, piše STA.

V sredo so se pojavile informacije, da naj bi bilo med učitelji ene od šol na Koroškem večje število lažno pozitivnih testov na novi koronavirus. Beovićeva je o tem pojasnila, da se zaradi specifične občutljivosti hitrih antigenskih testov kaj takega lahko zgodi in da je v primeru večjega števila pozitivnih testov na enem mestu testiranja smiselno rezultate preveriti še z bolj natančnimi PCR-testi. Je pa presejanje populacije s hitrimi testi po njenem prepričanju še vedno smiselno, saj tako ugotovijo kar nekaj resnično pozitivnih, ki sicer ne bi vedeli za svojo okuženost, še piše STA.

 

Ne spreglejte