Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2021,
6.23

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

44

Natisni članek

Koronavirus ukrepi vlada

Sreda, 27. 1. 2021, 6.23

3 leta, 2 meseca

V dveh regijah znova odprte le nujne trgovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

44

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Vlada je na Brdu pri Kranju pretresala aktualne epidemiološke razmere in zaradi poslabšanja zaostrila ukrepe v dveh regijah – obalno-kraški in zasavski – , ki sta prešli v črno fazo. V teh se ukinjajo posamezne izjeme, ki so se sprostile pretekli teden. V vseh prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pa se po novem dovoli prodaja nogavic in perila. Končna odločitev o morebitnem ponovnem zaprtju šol in vrtcev v črnih regijah bo sprejeta jutri.

Da bo potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov, je predsednik vlade Janez Janša povedal že v nedeljo. Dan pred tem so namreč v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je bila uradno pozitivna na angleško različico, pa tudi stanje epidemije se ne umirja, kot se je v zadnjih dneh.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V zadnjem tednu so bile v črni fazi z najstrožjim režimom ukrepov jugovzhodna, goriška in posavska regija, po novem bosta med njimi še obalno-kraška in zasavska, izhaja iz sporočila po seji vlade.

25 | Foto:

Ali bodo v slednjih dveh šole znova zaprle vrata, sicer še ni jasno, odločitev o tem bo vlada sprejela v četrtek. Je pa že jasno, da se bodo v teh dveh regijah zaprle galerije in muzeji, knjižnice pa bodo prešle na brezstično izposojo.

Prav tako se bodo zaprle specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, ki obratujejo v ostalih sedmih statističnih regijah.

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljeno v naslednjih rdečih regijah: Gorenjska, Koroška, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Primorsko - Notranjska in Savinjska v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Na seznamu držav, ki so na t. i. rdečem seznamu, po novem ne bo več Grčije. To pomeni, da je prihod iz Grčije v Slovenijo možen brez negativnega testa ali napotitve v karanteno, pri administrativnih enotah Norveške pa je manjša sprememba. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Malezija, še piše v sporočilu po seji vlade.

Učenje v avtošolah le ob predložitvi negativnega testa

Vlada je sprejela odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, ki bo veljal od sobote do 5. februarja. Novost je, da bodo v zadnjem času prepovedana vozniška usposabljanja zdaj mogoča ob predložitvi negativnega testa tako na strani izvajalcev kot uporabnikov. Izvajalci ta izvajajo skladno s sprejetimi priporočili NIJZ in pod pogojem, da imajo izvajalci negativen izvid hitrega testa ali testa PCR, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 72 ur.

Za uporabnike vozniških usposabljanj velja, da je udeležba pri izvajanju dejavnosti dovoljena tistim, ki predložijo negativni izvid hitrega testa ali testa PCR, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur.

Angleški sev odkrili v 16 vzorcih

Kako razširjena je angleška različica virusa v Sloveniji je pokazala analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Analiziral je 877 starejših vzorcev in pri 16 vzorcih odkril angleški sev novega koronavirusa. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je do torka pri treh od 291 vzorcev dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleško različico.

SARS-CoV-2
Novice Angleški sev odkrili v 16 vzorcih #video

Zaradi odkritja angleške različice je bilo sicer še v ponedeljek odprto vprašanje torkove vrnitve učencev prve triade v šole in predšolskih otrok v vrtce v devetih regijah. A so epidemiologi NIJZ in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja delno odprtje šol vendarle podprli, tako da so se najmlajši učenci v torek vendarle vrnili v šolske klopi.

Danes objavljeni podatki kažejo, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini regij. Včerajšnji podatki so nekoliko bolj spodbudni le za podravsko, goriško in primorsko-notranjsko regijo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Zadnji podatki: v torek 1.850 novih okužb #video

Na NIJZ so vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge mogoče lokacije prenosa, ne pa šol in vrtcev, še piše STA.

Preberite še:

Cepljenje covid-19
Novice Cepljenje po svetu: kdo je najhitrejši in kje je Slovenija? #video
Janez Janša
Novice Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video
Ne spreglejte