Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejši

Sreda, 5. 11. 2014, 13.37

8 let

Kaj vse si privoščijo slovenski bogataši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj so si letos privoščili slovenski bogataši in koliko jih je to stalo, smo vprašali slovenske prodajalce. Imen svojih kupcev nočejo razkriti, marsikdo je prosil, da tudi njihovo ostane skrivnost.

Medtem ko je lestvica najbogatejših Slovencev v 2014 ta teden postala javna, ponavadi tisti, ki si privoščijo najdražje izdelke ali storitve, ostanejo skriti. Največkrat so povsem neznani širši javnosti, niso na nobeni lestvici najpremožnejših in ne izstopajo.

Obleka naredi človeka Najprej smo stopili v stik s prodajalci oblačil in konfekcije, predvsem s tistimi, ki zastopajo prestižne in praviloma zelo drage blagovne znamke. Za obleke očitno Slovenci ne zapravljajo vrtoglavih zneskov doma – torej je logično sklepanje, da se po dragih nakupih oblek odpravljajo v tujino.

Pri Midasu v središču Ljubljane so nam razkrili, da si je najdražji posamezni kos oblačila letos privoščila dama, ki je za obleko odštela 2.412 evrov, medtem ko je najvišji znesek enega nakupa znašal skoraj dvakrat toliko – 4.583 evrov. Pri Sportini imajo v ponudbi več kosov oblačil, katerih vrednost presega 1.000 evrov, ki se tudi razmeroma redno prodajajo, konkretnih številk niso izdali. Magistrat international, ki upravlja Emporium, podatkov ni želel deliti z nami.

Visoki sijaj za 50 tisočakov Del celostne podobe petičneža je seveda tudi konkretna ura in kakšen kos nakita. Priznan ljubljanski zlatar, ki je prosil, da ostane neimenovan,je najdražji kos nakita letos prodal za 50 tisoč evrov.

Pri urah je očitno zasebnost še bolj pomembna, saj nam dva velika slovenska trgovca z elitnimi urami – Slowatch in Malalan – nista želela razkriti, za koliko so prodali najdražje izdelke. Pri Slowatchu so sicer povedali, da imajo v osrednji ljubljanski poslovalnici večinoma na voljo ure s ceno nad štiri tisoč evrov (te pa segajo tudi do 30 tisočakov) in da jih redno prodajajo. Ima pa omenjeni zlatar trenutno v ponudbi uro za 89 tisoč evrov, ki pa še čaka na srečnega lastnika.

Popolna preobrazba za 30 tisočakov A ker tudi najdražji kos oblačila včasih ni dovolj, je ponudba lepotilnih storitev tudi v Sloveniji zelo pestra. Eden izmed priznanih frizerskih mojstrov iz središča Ljubljane, ki skrbi za lasno podobo in anonimnost svojih strank, pravi, da je najdražji tretma, ki je obsegal podaljšanje las, barvanje in nakup lasne krtače, na koncu stal 780 evrov.

A lasje so le "vrh ledene gore". Matic Fabjan, lepotni kirurg iz istoimenske klinike, je pojasnil, kakšne so finančne razsežnosti celostnega lepotnega posega (povečanje prsi, rinoplastika, lifting itd.). Nekaj takega si je namreč letos pri Fabjanu privoščila gospa, katere tekoči račun je bil posledično lažji za 30 tisoč evrov.

Pot pod noge za 78 tisočakov Ko smo oblečeni in sijoči, nam seveda ne preostane drugega, kot da jo ucvremo na pot ter materialnim dobrinam dodamo še izkušnje. Potovanja so – sodeč po zbranih podatkih – ustaljena strast tudi v Sloveniji in vsaj nekaj hedonistov tu skoraj ne pozna omejitev. Pri agenciji Kompas so nam povedali, da si je letos najdražjo pot pri njih privoščil par, ki je za 30 evrskih tisočakov odšel na poročno potovanje okoli sveta.

A ta znesek zbledi ob podatkih ene najmlajših slovenskih agencij (na trgu je le štiri leta, sedež pa ima v Ljubljani), ki je zaradi svojih gostov želela ostati neimenovana. Njihov predstavnik nam je povedal, da si je najdražjo letošnjo pot (do zdaj) privoščil par, ki je za tri tedne odšel na pot po oddaljeni celini in za to odštel 78 tisoč evrov. A to ni edini primer – nekatere stranke letno pri isti agenciji za potovanja zapravijo med 250 tisoč in 300 tisoč evri. Sicer je ista agencija letos prodala tudi več aranžmajev po ceni med 30 in 40 tisočaki.

Kakšen človek si privošči tak prestiž? In kakšni so bogataši? Vprašali smo lastnika prodajalne kuhinj, ki ne želi biti imenovan, in ki je letos najdražjo kuhinjo prodal za dobrih 40 tisočakov. "Praviloma so to izjemno zahtevni kupci, ki si želijo izjemno pozornost. Bolj kot pri 'navadnih' ljudeh moraš paziti na besede, jim dati v vsem prav, četudi tako ne misliš, in še huje, če to ni tako. Čeprav večina premožnejših daje vtis, da visoka cena nikakor ni problem, kar verjetno tudi drži, a na koncu želijo skoraj praviloma 'barantati'. Težko je z njimi sodelovati, saj čeprav je vse v redu, najdejo razlog, da ni."

Ne spreglejte