Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
18. 11. 2015,
13.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

občine

Sreda, 18. 11. 2015, 13.30

5 let, 8 mesecev

Kaj počnejo občine z loterijskimi milijoni?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milijonskih loterijskih dobitkov se ne veselijo le srečni vplačniki zmagovitih lističev, ampak tudi občine. Tem pripada 15-odstotni davek od vrednosti dobitkov. Preverili smo, kako ga porabljajo.

Čez nekaj tednov bo minilo leto dni, odkar sta dva občana Žalca na igri Eurojackpot zadela 28,2 milijona evrov, in dve leti, odkar je srečnež iz Grosupljega prav tako v igri Eurojackpot domov odnesel 21 milijonov evrov. Milijonov se niso razveselili le srečni dobitniki, temveč tudi občine, v katerih imajo ti stalno prebivališče. Na podlagi Zakona o davkih na dobitke pri klasičnih igrah na srečo so namreč vsi dobitki nad 300 evrov obdavčeni s 15-odstotnim davkom. Tega prejme občina, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče.

V Grosupljem do novega prizidka zdravstvenega doma V Grosupljem se je na račun milijonskega dobitka občana občinski proračun obogatil za dobre tri milijone evrov, kar je predstavljalo nekaj manj kot deset odstotkov občinskega proračuna za leto 2014. Občina je sredstva namenila za izgradnjo prizidka k zdravstvenemu domu.

"Zdravstveni dom Grosuplje že dlje časa ni več zadoščal potrebam zdravstvene oskrbe Grosuplja in okolice. Zaradi vzpostavitve boljše oskrbe smo dogradili prizidek z osmimi novimi splošnimi ambulantami, urinskim in hematološkim laboratorijem, prostori za nujno medicinsko pomoč in garažo za medicinska vozila. Dostop gibalno oviranim v vse objekte je omogočen z dvigali," so nam dejali na grosupeljski občini, ki je nov prizidek slavnostno odprla januarja letos.

Investicija je bila načrtovana že pred srečnim dobitkom. Potem ko je občina prejela davek od dobitka igre Eurojackpot, pa se občini za ta namen ni bilo treba v celoti zadolžiti.

V Žalcu obljubljajo: loterijski milijoni za komunalo in infrastrukturo 4,2 milijona evrov, kolikor so na račun dveh srečnih dobitnikov 28 milijonov evrov prejeli v žalski občini, so namenili za nove infrastrukturne naložbe v celotni občini. Župan Žalca Janko Kos je kmalu po prejetju teh sredstev poudaril, da si bodo s tem denarjem lahko privoščili nekatere naložbe, ki jih v kriznih časih sicer ne bi zmogli.

V občini jim sredstev še ni zmanjkalo, računajo namreč, da bodo glavnino sredstev porabili letos in prihodnje leto. "Razpoložljiva sredstva bomo porabili za investicije na različnih področjih: lastna udeležba pri energetskih sanacijah stavb v lasti lokalnih skupnosti, lastna udeležba pri sekundarni kanalizaciji in obnovi vodovoda Šempeter, za investicijsko vzdrževanje in obnovo občinskih cest, gradnjo prizidka k Domu II. slovenskega tabora, gradnjo fontane piv, nabave gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme," so nam sporočili s savinjske občine.

Tako se uresničujejo obljube, da bodo loterijske milijone namenili za boljše bivanje svojih občanov. Vsi projekti so namreč navedeni v občinskih proračunih za leti 2015 in 2016.

V Kopru skrivnostni Srečnež je pred nekaj meseci razveselil tudi koprsko občino. Občan je namreč na lotu zadel sedmico v vrednosti pet milijonov evrov, občina pa je na račun davka prejela 750 tisočakov.

"Prejeta sredstva niso namenska in se razporejajo v skladu s pravili, ki veljajo za proračunsko financiranje," so nam na vprašanje, kako bodo porabili tako pridobljena sredstva, odgovorili s koprske občine.

Ne spreglejte