Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
9.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Šušteršič fiskalno pravilo

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 9.40

4 leta, 11 mesecev

Kaj je odprlo vrata fiskalnemu pravilu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj se je spremenilo, da je bilo v petek mogoče sprejeti nekaj, čemur so še pred tednom ali dvema v vladi in vodilni stranki nasprotovali, se ob sprejetju fiskalnega pravila sprašuje Janez Šušteršič.

Pozitivna Slovenija (PS) je uvedbi fiskalnega pravila z letom 2015 nasprotovala, ker naj ne bi bilo mogoče že do takrat uravnotežiti javnih financ. V preteklem tednu pa so poslanci največje parlamentarne stranke spremenili mnenje in na glasovanju v državnem zboru potrdili uvedbo z letom 2015. Ob tem se ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič v Financah sprašuje, kaj se je medtem spremenilo in ugotavlja, da so pravzaprav zgolj ugotovili, da fiskalno pravilo uravnoteženja javnih financ z letom 2015 sploh ne zahteva.

Ob tem obžaluje, da so poslanci PS potrebovali leto dni, da so se naučili prebrati, kar je ustavna komisija državnega zbora predlagala že maja lani. Besedilo predloga spremembe ustave se namreč od takrat ni nič spremenilo. "Za petletnega otroka bi bil to dosežek, za državo pa je katastrofalna izguba časa," je zapisal Šušteršič.

"Če bi pravilo sprejeli pod Janševo vlado, bi sledilo uničenje socialne države" Šušteršič meni, da je bilo glavno vodilo spremembe mnenja med poslanci PS to, da so prišli na oblast. Kot je zapisal, so nas ti poslanci prepričevali, da je podlaga za odločanje o ustavnih spremembah odvisna od tega, kdo vodi vlado. Pri tem je citiral poslanko Mašo Kociper, ki je dejala, da fiskalno pravilo samo po sebi ne zmanjšuje socialnih pravic, lahko pa je v rokah vlade, ki nima posluha za socialno državo, izgovor, da se takšni posegi izvajajo.

Tako bi, če bi fiskalno pravilo sprejeli pod Janševo vlado, sledila grozodejstva in uničenje socialne države. Pod vlado Alenke Bratušek pa bomo javne finance lahko uravnotežili brez bolečih ukrepov in z nasmehom na licih, je zapisal Šušteršič.

Ob tem je poudaril, da je težava ta, da je prijazno zmanjševanj iluzija ter da bo pravilo veljalo tudi, ko te vlade ne bo več. Dodaja, da je verjetno PS v zadnjih mesecih imela dovolj stikov s trojko, da je razumela, kako veliko izgubo ugleda bi pomenila zavrnitev fiskalnega pravila ter da bi največje politično breme padlo prav nanje.

"V politiki je vedno najtežje, da sam ravnaš tako, kot zahtevaš od drugih" Ko je bila Pozitivna Slovenija še v opoziciji, je sprejetje fiskalnega pravila pogojevala z dogovorom o izvedbenem zakonu in s scenariji, ki bi vsebovali konkretne ukrepe za uravnoteženje javnih financ. A kot je opozoril Šušteršič, še ni nikakršnega predloga izvedbenega zakona, ki bi že imel široko politično podporo. Scenariji, kako bomo v prihodnjih letih upoštevali fiskalno pravilo, pa vsaj javno še niso bili predstavljeni. "Res, v politiki je vedno najtežje, da sam ravnaš tako, kot zahtevaš od drugih," je dodal Šušteršič.

Šušteršič je kritičen tudi do samega nastopa poslancev vodilne stranke. Namesto da bi se hvalili s politično modrostjo svoje predsednice, ki je požrla svoje besede in omogočila spremembo ustave, so vse po vrsti prepričevali, da to, kar zdaj podpirajo, ni enako tistemu, čemur so ves čas nasprotovali. "Vendar vsi vemo, da je. Zato bomo zdaj z zanimanjem opazovali, koga bodo v prihodnjih mesecih izigrali – fiskalno pravilo samo ali pa tiste, ki so jim verjeli, da ga je možno uveljaviti po do vseh prijazni poti," je sklenil nekdanji finančni minister.

Ne spreglejte