Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
10.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

19

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Jelko Kacin Aleš Hojs

Petek, 17. 7. 2020, 10.51

3 leta, 9 mesecev

"Epidemiološko gledano uspešno drsimo navzdol" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

19

"Epidemiološko gledano uspešno drsimo navzdol. Vsak okuženi še naprej v povprečju okuži manj kot eno novo osebo," je povedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. 

Včeraj so pri 1.012 testih v Sloveniji potrdili 19 novih okužb. Od novookuženih jih je šest v občini Hrastnik. Tako imajo v Hrastniku že 25 aktivnih okužb in so po aktivnih okužbah na drugem mestu, takoj za Ljubljano, ki jih ima 31.

Epidemiološko uspešno drsimo navzdol, je povedal Kacin. V Sloveniji trenutno ena oseba okuži 0,84 osebe, kar pomeni, da 19 oseb, kolikor je bilo novookuženih danes, statistično okuži manj kot 16 oseb. V veliki večini novih okužb gre za znana žarišča, ki jih epidemiologi že dlje čas podrobno spremljajo. Eno takšnih žarišč je v Hrastniku.

"Poudarek moramo dati preventivnim ukrepom"

"Dogajanje v Hrastniku nas opozarja, da je potrebno domovom za starejše občane posvečati izjemno veliko pozornost. Poudarek moramo dati preventivnim ukrepom. Uspešni bomo, če bomo preprečevali vnos okužbe v domove za starejše," je dejal.

Kot je še povedal Kacin, je Slovenija uspešno zajezila vnos okužb iz držav Zahodnega Balkana. "Z delom v tej smeri pa moramo še nadaljevati in že med poletjem pripraviti ukrepe, ki nas bodo obdržali na varni strani tudi jeseni," je dodal.

Nov model za razvrščanje na sezname

Vlada je včeraj posodobila sezname držav glede na njihovo epidemiološko stanje. Več v članku Vlada je odločila: Hrvaška še naprej ostaja na rumenem seznamu. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal pripravo novega modela, na podlagi katerega bo vlada druge države uvrščala na sezname.

Meje za umik z zelenega na rumeni seznam, ki je pri desetih okužbah na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, ne bodo spreminjali, bo pa model poleg te meje upošteval tudi primerjavo epidemiološkega stanja v Sloveniji s stanjem v drugi državi. Spremljali bodo, od kod prihajajo okuženi, upoštevali pa bodo tudi bližino države in koliko ljudi od tam prihaja, je še povedal Hojs.

Hojs je predstavil tudi spremembo režima na meji, v skladu s katerim bodo lahko ljudje, ki jim bo odrejena karantena v Slovenijo, vstopali na kateremkoli prehodu s Hrvaško. Več v posnetku spodaj:

 

Koronavirus
Novice Že tretji dan zapored 19 novih okužb, šest novih v Hrastniku
Hrvaška
Novice Vlada je odločila: Hrvaška še naprej ostaja na rumenem seznamu
Ne spreglejte