Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 6. 2021,
10.54

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

67

Natisni članek

COVID-19 epidemija Mateja Logar Janez Poklukar

Petek, 11. 6. 2021, 10.54

2 leti, 10 mesecev

Poklukar: Na ta dan se zaključi epidemija... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

67

"Cepljenje je ključno. Le cepljenje lahko omogoči, da reprodukcijsko število znižamo pod 0,7. Če precepimo zadostno število ljudi, s tem zmanjšujemo potencialno število tistih, ki se lahko okužijo, s tem pa zmanjšujemo R, ki omogoča nižanje dnevnega števila okuženih," je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Po njegovih besedah bo prihodnji torek predvidoma zadnji dan epidemije, kar sicer še ne pomeni odprave vseh ukrepov.

Minister Janez Poklukar je dejal, da je trenutna epidemiološka slika v državi ugodna, kar večinoma pripisuje intenzivnemu cepljenju prebivalk in prebivalcev Slovenije. Ob tem se je zahvalil vsem delavcem na primarni ravni, ki dnevno vzdržujejo vstopne točke, aktivno sodelujejo v cepilnih centrih in zagotavljajo vso zdravstveno oskrbo.

Ker epidemija v teh dneh upada, je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje predlagala, da po izteku epidemije, le-te ne podaljšujemo. Tako bo predvidoma zadnji dan epidemije v torek, 15. junija. Z današnjim dnem tudi po lestivici ECDC prehajamo v oranžno fazo.

Zagotovil je, da je cepiva v Sloveniji dovolj. Prihodnji teden tako v praktično vseh cepilnih centrih po državi odpirajo vrata, kjer se bodo lahko cepile tudi osebe brez predhodnega naročanja. Nekateri cepilni centri so brez naročanja cepili že v minulih dneh. Doslej so množična cepljenja brez predhodnega naročanja izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini in na Bledu.

Minister je znova zaprosil vse prebivalce Slovenije, da se odločijo za cepljenje. "Gre za majhen solidaren korak vsakega izmed nas, s katerim se odločimo za naša zdravja in življenja," je poudaril.

Kljub koncu epidemije bodo v veljavi ostali določeni ukrepi

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da se prav zdravstveni delavci najbolj veselijo umirjanja epidemije. "Smo na točki, ki nam omogoča razmeroma varno življenje," je dejala.

Kljub temu, da še niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev konca epidemije, se je strokovna skupina odločila, da epidemije ne podaljšujejo, saj verjamejo, da se bo v naslednjih tednih epidemiološka situacija še izboljšala in bomo izpolnili tudi tretji pogoj.

Bodo pa v veljavi ostali posamezni ukrepi s katerimi bodo omogočili nadaljnje upadanje epidemije. "Po razglasitvi konca epidemije so še vedno potrebni določeni ukrepi, ki pa bistveno ne vplivajo na vsakodnevno življenje in nam omogočajo, da se lahko vrnemo k stvarem, ki jih radi počnemo. Želimo pa zagotoviti, da so takšna druženja oz. združevanja varna," je dejala.

Po koncu epidemije omejitev na štiri osebe za eno mizo ne bo veljala več

Še vedno velja omejitev na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri prireditvah. Od konca epidemije pa v gostinskih lokalih omejitev na štiri odrasle osebe + otroci za eno mizo ne velja več.

Logarjeva je že včeraj pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Glede na visoko pojavnost okužb pa skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov. Opozorila je, da je konec epidemije zgolj administrativni ukrep, in spomnila na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Kljub temu da so bile razmere v državi takrat bistveno boljše, kot so danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi zdaj.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19
Novice V četrtek smo v Sloveniji potrdili toliko novih okužb

Razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka.

Ne spreglejte