Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
31. 1. 2019,
18.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

veter poplave vreme sneg

Četrtek, 31. 1. 2019, 18.36

5 let, 2 meseca

Jutranji sneg se bo zaradi dežja kmalu spremenil v plundro

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
sneg v Ljubljani | V osrednji Sloveniji lahko zjutraj pričakujemo do okoli pet centimetrov snega, ki pa ga bo do večera po vsej verjetnosti že stalil dež, sneg bo moker in težek, zato bo ceste prekrivala plundra. | Foto Ana Kovač

V osrednji Sloveniji lahko zjutraj pričakujemo do okoli pet centimetrov snega, ki pa ga bo do večera po vsej verjetnosti že stalil dež, sneg bo moker in težek, zato bo ceste prekrivala plundra.

Foto: Ana Kovač

Zjutraj lahko pričakujemo nekaj centimetrov debelo snežno odejo, na Gorenjskem tudi do okoli 20 centimetrov. Ponoči bo v zahodni in deloma tudi osrednji Sloveniji večinoma snežilo, proti jutru pa bo sneg začel prehajati v dež, zaradi nizkih temperatur je mogoča tudi poledica. V soboto bo ponekod močno pihalo, količina padavin pa bo dovolj visoka za oranžno stopnjo opozorila v severozahodni Sloveniji.

Zapade lahko kar nekaj snega. V južnem delu bo sneg prej prešel v dež, medtem ko bo na gorenjskem in severnoprimorskem območju sneg prehajal v dež pozneje. Gorenjska in zgornjesavska dolina lahko namesto snega pričakujeta dež šele sredi dneva ali šele popoldne, zato lahko tam pred tem zapade tudi do okoli 20 centimetrov nega, je pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik.

V osrednji Sloveniji lahko zjutraj pričakujemo do okoli pet centimetrov snega, ki pa ga bo do večera po vsej verjetnosti že stalil dež.

Poplavljale bodo nekatere reke na območju vsakoletnih poplav

Vode za zdaj še niso problematične, pojasnjuje Cedilnik, a količina padavin, sploh v severozahodni Sloveniji, bo kar velika, zato bodo narasle tudi vode.

"Najbolj se bo to poznalo v nedeljo, k temu dodatno pripomore tudi taljenje snega, tako da lahko pričakujemo porast vodotokov tudi v noči na nedeljo, morda že v soboto popoldne. Pričakuje se, da bodo verjetno vsaj na območju vsakoletnih poplav nekatere reke poplavljale. V nedeljo naj bi se to že umirilo, a kraške reke na jugu lahko pozneje dosežejo največjo vodnatost," je dejal Cedilnik.

Količina padavin, ki jo meteorologi napovedujejo, je sicer dovolj visoka za oranžno stopnjo opozorila v severozahodni Sloveniji, a večjih težav ne pričakujejo, saj so tam struge vodotokov dovolj široke.

Arso opozarja, da lahko v petek zjutraj morje v času plime med 6. in 8. uro poplavi najbolj izpostavljene dele obale. V času večerne plime med 20. in 22. uro bo gladina morja še dodatno povišana.

V petek zjutraj lahko morje v času plime med 6. in 8. uro na mareografski postaji v Kopru preseže višino 300 cm in poplavi najbolj izpostavljene dele obale. V času večerne plime med 20. in 22. uro bo gladina morja še dodatno povišana. | Foto: Matic Cvelbar V petek zjutraj lahko morje v času plime med 6. in 8. uro na mareografski postaji v Kopru preseže višino 300 cm in poplavi najbolj izpostavljene dele obale. V času večerne plime med 20. in 22. uro bo gladina morja še dodatno povišana. Foto: Matic Cvelbar

Ob morju bo vetrovno

Najbolj bo vetrovno v soboto ob morju, kjer bo pihal jugo, prav tako bo v višjih legah severne Primorske in Notranjske. Piha lahko od 85 do 100 kilometrov na uro, zaradi česar lahko veter že lomi veje in podira posamezna drevesa, odkriva strehe. "Mogoče so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Oviran je cestni, lahko tudi pomorski promet. Gibanje na prostem je zelo oteženo in nevarno. Morje je zmerno vzvalovano do vzvalovano," Arso ob tej moči vetra opozarja na svojih spletnih straneh.

V petek bodo največje dnevne temperature od 3 do 10, v zatišnih legah malo nad 0, ob morju in na Goriškem do 13 stopinj Celzija.

V soboto lahko pričakujemo oblačno in deževno vreme, najmanj padavin bo na severovzhodu. Pihal bo okrepljen južni veter, ki bo popoldne oslabel. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne plohe, napoveduje Arso.

Ne spreglejte