Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
20.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

6

Natisni članek

stanovanja nepremičnine upravniki Bojan Dobovšek

Sreda, 7. 3. 2018, 20.36

6 let, 1 mesec

Je to rešitev, ki bo preprečila goljufije upravnikov blokov? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

6

V Sloveniji je 450 tisoč lastnikov stanovanj prepuščenih na milost in nemilost več kot 600 upravnikom. Eno od mogočih rešitev za lastnike je danes predstavil kar novi upravnik ogoljufanih Celjanov. Rešitev vidi v novem spletnem sistemu. Skeptiki pa opozarjajo, da zlorabe omogoča kar zakon.

Video: Planet TV


V podjetju Atrij Celje, ki je upravljalo več kot 300 večstanovanjskih stavb na Celjskem, so denar iz stanovanjskega sklada nakazovali na svoj račun in ga tam tudi trošili. Podjetje je končalo v stečaju, stanovalci pa se bodo za svoj denar borili na sodišču, a ga po prvih ocenah ne bo dovolj, da bi bili poplačani. Podjetje je zaradi nepravilnosti tudi pod lupo kriminalistov. 

Upravniki bi ostali brez visokih provizij

Da se podobne zgodbe ne bi več dogajale in da lastniki stanovanj ne bi več bili opeharjeni, je družba Izberem.si, ki je od podjetja Atrij Celje prevzela v upravljanje večstanovanjske objekte, predstavila prvi javni sistem za zbiranje ponudb v Sloveniji. Kot so povedali, je sistem Izberem.si za upravniško dejavnost brezplačen in etažnim lastnikom omogoča, da prevzamejo nadzor nad stroški, ki jih zaračunava upravnik. Upravniku bi odvzeli previsoke provizije in tako zmanjšali korupcijo.

Zase so vzeli tudi 25-odstotni delež

"Glede na prakso, kako sistem deluje, menimo, da etažni lastniki preplačujejo storitve upravnikov," je jasen Jure Lisica, idejni ustanovitelj sistema iz podjetja Upra-stan, ki je v upravljanje prevzelo nekdanje Atrijeve objekte, potem ko je podjetje končalo v stečaju. Lisica opozarja, da imajo upravniki stavb in izvajalci dogovorjene provizije, ki se gibljejo med petimi in 25 odstotki.

Za trenutno stanje je kriva tudi slaba zakonodaja

Na predstavitvi je sodeloval tudi nekdanji poslanec SMC, zdaj pa predsednik nove stranke Dobra država, Bojan Dobovšek. "Ugrabljena zakonodaja, ki nastaja v ozkih skupinah izven DZ, zunaj vlade, se sprejme pod skupino pritiska in zato imamo zakonodajo slabo, se težko izvaja in ni pravega nadzora," je povedal Dobovšek.

Upravnikom očitajo:

  • da izbirajo izvajalce, ki ponujajo najvišjo provizijo: tudi do četrtine končnega računa, ki ga plača stanovalec,
  • da izčrpavajo denar iz rezervnih skladov, ki je sicer namenjen večjim popravilom.

Upravnik dobavitelju ni plačeval za elektriko

Čeprav so stanovalci blokov, ki jih je upravljal Atrij Celje, ves čas redno plačevali za elektriko svojemu upravniku, je ta ni plačeval dobavitelju. Zato so jim zagrozili celo z odklopom. Nesrečnih je bilo skoraj osem tisoč lastnikov stanovanj v več kot 300 večstanovanjskih stavbah v Celju, Šentjurju, Rogaški Slatini in Kozjem.

Video: Planet TV


In zaradi vsega, kar je upravnik Atrij Celje naredil, so pred slabim letom dni na njegova vrata potrkali celjski kriminalisti. Opravili so 11 hišnih preiskav, zasegli dokumentacijo, več deset računalnikov, USB-ključe, trde diske in podatke na strežniku. Neuradno direktorja in računovodjo sumijo poslovne goljufije etažnih lastnikov in kršitve temeljnih pravic delavcev.

Nujne so sistemske rešitve

Ta sistem se na prvi pogled zdi kot popolna rešitev za vse tegobe lastnikov etažnih stanovanj. A ni tako, že na predstavitvi so se namreč pojavili nejeverneži.

"Za zaživetje nekaterih aplikacij, ki so zgolj orodje, je najprej treba poskrbeti za sistemske rešitve. Ne glede na konkretno predstavitev je namreč položaj etažnega lastnika zaradi zakonodaje tak, kot je, podrejen," je povedala Kristina Kulonja Horvat iz Združenja etažnih lastnikov Slovenije.

V združenju še poudarjajo, da bi najprej morali spremeniti zakonodajo, ki bi lastnikom dovolila vpoglede v vso dokumentacijo, s katero razpolaga upravnik.

Ne spreglejte