Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska

Torek, 1. 10. 2013, 9.40

8 let

Japonski veleposlanik: Slovenija mora pokazati, da je stabilna država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Če bi Slovenija potrebovala mednarodno pomoč, bi to poslabšalo njen ugled in naša podjetja bi bila bolj zadržana pri naložbah v Sloveniji," meni japonski veleposlanik v Sloveniji Šigemi Džomori.

Veleposlanik Šigemi Džomori je v pogovoru za STA ocenil, da je gospodarsko sodelovanje med državama trenutno precej skromno, vendar pa vidi velik potencial za njegov razvoj. Po njegovih podatkih je slovenski uvoz z Japonske lani znašal 61,7 milijona evrov, izvoz pa 45,6 milijona evrov. Možnosti za povečanje dvostranske menjave vidi v prostotrgovinskem sporazumu, o katerem se pogajata Japonska in EU. Zato upa, da se bodo pogajanja uspešno končala in da bo sporazum sklenjen čim prej. "Ko bomo imeli novo ogrodje, bo to prispevalo tudi k našim poslovnim odnosom," je prepričan.

"Sloveniji se bo uspelo izvleči iz gospodarske krize" Veleposlanik je zadovoljen, da je v Sloveniji vse več japonskih investicij, zadnja zelo odmevna je bila Panasonicova desetmilijonska naložba v Gorenje. Je pa za investicije potrebna stabilnost, opozarja Džomori, ki je prepričan, da se bo Sloveniji uspelo izvleči iz gospodarske krize. "Če bi potrebovala mednarodno pomoč, bi to poslabšalo njen ugled in naša podjetja bi bila bolj zadržana pri naložbah v Sloveniji. Slovenija mora svetu pokazati, da je stabilna država," je poudaril.

"Japonci ne poznajo Slovenije, zato jim jo je treba predstaviti" Prednosti Slovenije vidi v visokem življenjskem standardu in dobrem tehnološkem znanju, Slovenci tudi dobro govorijo angleško, kar je redko v tej regiji. Slovenska podjetja poleg tega dobro poznajo trge nekdanje Jugoslavije, kar bi lahko japonska podjetja izkoristila. "Te prednosti moramo prestaviti Japoncem. Japonci ne poznajo Slovenije, je preveč oddaljena, zato jim jo je treba predstaviti," je poudaril.

O novih investicijah stran od oči javnosti O morebitnih novih japonskih investicijah veleposlanik pravi, da pogovori potekajo stran od oči javnosti in da veleposlaništvo o njih ni obveščeno. Tudi o Panasonicovi naložbi so jih obvestili šele nekaj tednov pred tem, ko so veleposlanika povabili v Velenje.

Slovenci bolj umirjeni in prijazni od Italijanov Novi veleposlanik je v Slovenijo prišel pred pol leta in ne skriva navdušenja nad našo državo. Pred tem je kot generalni konzul služboval v Milanu. "Ljubljana je v primerjavi z italijanskimi mesti bolj mirna in čista, Slovenci pa so bolj umirjeni in prijazni od Italijanov. Poleg tega v Sloveniji vsi govorijo angleško, medtem ko v Italiji ne," je v pogovoru za STA še povedal japonski diplomat.

Dobri odnosi med državama Veleposlanik ocenjuje, da so odnosi med Japonsko in Slovenijo zelo dobri, vrhunec pa so doživeli lani in letos, ko so se zvrstili številni dogodki ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov in obiski na najvišji ravni. Marca je Japonsko obiskal slovenski predsednik Borut Pahor, junija pa sta se v Sloveniji mudila japonska princ in princesa Akišino. Dodal je, da Japonska podpira proces Brdo, ki ga je sprožila Slovenija, in želi prispevati k temu procesu.

Ne spreglejte