SiolNET. Novice Slovenija
6,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Janšev ultimat se je odzval Tonin

6,00

termometer

Janez Janša, Matej Tonin | Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27. | Foto: STA
Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27. Foto: STA

Iz stranke SDS bodo podpise poslancev za interpelacijo proti kulturni ministrici Asti Vrečko prispevali, ko jim bodo vsi poslanci NSi posredovali svoje podpise za interpelacijo zoper vlado, so na sestanku sporočili prvaku NSi Mateju Toninu in generalnemu sekretarju NSi Robertu Ilcu. V NSi ne izključujejo možnosti podpore interpelaciji vlade.

Iz poslanske skupine SDS so namreč danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo ministrice Aste Vrečko, ki so jo po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali v NSi, posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

V NSi, kjer sicer podpore interpelaciji o delu vlade Roberta Goloba, ne izključujejo, pa se do predloga še ne morejo opredeliti, saj ga ne poznajo, prav tako čakajo na informacijo o tem, koga bodo v SDS ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi predlagali kot kandidata za novega predsednika vlade.

Odnosi med opozicijskima SDS in NSi so sicer v tem sklicu DZ že nekaj časa zaostreni. Prvak NSi Matej Tonin je med drugim napovedal, da v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Pripravljeni pa so sodelovati s stranko SDS.

Asta Vrečko Novice NSi nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. Lahko računa na SDS?

V pismu članstvu po reorganizaciji Golobove vlade pa je Tonin poudaril, da NSi tudi v Golobovi vladi ne bo in bo še naprej neizprosna opozicija. Vabila v Golobovo vlado sicer NSi ni dobila. Hkrati je Tonin še ocenil, da stvari v opoziciji tečejo "po ustaljenem in že videnem scenariju", NSi pa da ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami največje opozicijske stranke.

Napeto pa je med strankama tudi zaradi porazdelitve mest v parlamentarnih komisijah za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in za nadzor javnih financ, v katerih mora imeti po poslovniku DZ večino opozicija. V NSi so že ob začetku mandata kot "povsem logično" ocenjevali, da bi vsaka izmed opozicijskih strank prevzela vodenje ene od komisij. Ob podpori koalicije so dosegli dogovor, da jim pripade predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ. Po tistem, ko SDS zaradi te poteze ni želela imenovati svojih članov v Knovs, pa je NSi prevzela vodenje tudi te komisije.

Asta Vrečko Novice Ministrica Vrečko: Interpelacije se lahko zgolj veselim

Predsednik SDS Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljena NSi odstopiti vodenje Knovsa poslancu NSi, kot je to v preteklosti že storila. Kot je še zapisal, lahko tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in zoper vlado vložijo skupaj.

NSi z osmimi poslanci sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo še dveh poslancev. Enako število poslanskih podpisov je potrebnih za vložitev interpelacije vlade, SDS pa v tem sklicu DZ šteje 27 poslancev. To pomeni, da za vložitev interpelacije podpisov poslancev NSi ne potrebuje. Za uspeh konstruktivne nezaupnice pa je potrebnih 46 poslanskih glasov.

Asta Vrečko Novice NSi pripravlja interpelacijo zoper kulturno ministrico Asto Vrečko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin