SiolNET. Novice Slovenija
3,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša razkril, kdaj bo Slovenija dosegla precepljenost #video

3,39

termometer

Premier Janez Janša je ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec skupaj z vodstvom bolnišnice odprl prenovljene prostore za zdravljenje covidnih bolnikov. Pohvalil je delo in načrte bolnišnice in povedal, da je zakon o investicijah v zdravstvo in dolgotrajno oskrbo že skoraj dokončno usklajen. Precepljenost bomo dosegli sredi junija, je menil.

Ob tem je opozoril, da epidemija bolezni covid-19 še ni končana. Slovenija je skupaj z večino drugih evropskih držav po njegovih besedah dosegla nekaj več kot četrtinsko precepljenost vsaj s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu.

Svetlana Tihanovska Novice Slovenski vrh gosti belorusko opozicijsko voditeljico Tihanovsko

"Realno lahko računamo na precepljenost do sredine junija"

Glede na najave dobav cepiva proti novemu koronavirusu, ki so po njegovih besedah za prihodnje tedne razmeroma optimistične, "lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija". Do takrat pa je treba morda še bolj dosledno kot doslej upoštevati preventivne ukrepe, je dodal.

Janez Janša Novice Janez Janša ob prazniku dela sporoča: Ohranili smo preko 200 tisoč delovnih mest

Nas čaka razmeroma normalno poletje?

Dejal je, da je, če bomo vsi naredili tisto, kar je v naši moči, pred nami najmanj poletje, kot je bilo v lanskem letu, z razmeroma majhnim številom omejitev, s časom, ki bo bolj sproščen in optimističen in v katerem se bomo lahko med drugim osredotočili na potrebne korake za dograditev zdravstvenega sistema, da bo prvič pripravljen na morebitne podobne izzive.

Janez Janša Emmanuel Macron Novice Janša in Macron o slovenskem in francoskem predsedovanju Svetu EU

Dodal je, da sta spopad z epidemijo in odpornost proti njej tudi med slovenskimi prednostnimi nalogami pri vodenju Sveta EU, ki se začne 1. julija. Poleg tega pa vsi vemo, tako pravi Janša, da je veliko treba postoriti tudi sicer v našem zdravstvenem sistemu in je čas, da se na to tudi osredotočimo.

V Slovenijo brez karantene po novem tudi s PCR testi iz Srbije in Turčije

Vlada je danes na dopisni seji sklenila, da se za vstop v Slovenijo brez karantene lahko upoštevajo tudi PCR testi na novi koronavirus, ki so bili izdani v Srbiji in Turčiji. Spremembe odloka bodo začele veljati v sredo, veljale pa bodo najmanj do 16. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V tem tednu cepljenje starejših od 50 let

V Sloveniji, kamor bo te dni dobavljenih 70.560 odmerkov cepiva, se začenja cepljenje starejših od 50 let in zaposlenih v kritični infrastrukturi. Danes prihaja 56.160 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, v četrtek pa pričakujejo 14.400 odmerkov cepiva Moderne, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V torek bodo v cepilne centre dostavili 70.000 odmerkov cepiva za cepljenje oseb, starejših od 50 let. V tem tednu bo po napovedih tako realiziranih 85 odstotkov naročil za starejše od 50 let za cepivo Pfizer in vsa naročila za cepivo AstraZeneca.

Ta teden cepijo tudi ostale prednostne skupine skladno s cepilno strategijo, vključno z zaposlenimi pri upravljavcih kritične infrastrukture. Kot so danes sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana, naj se upravljavci kritične infrastrukture iz osrednjeslovenske statistične regije za izvedbo cepljenja dogovorijo s cepilnim centrom obrambnega ministrstva.

Precej cepiva ostaja neporabljenega

Po zadnjih dobavah in naročilih cepilnih centrov ima NIJZ na zalogi še 76.000 odmerkov cepiva AstraZeneca in 10.600 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, so sporočili z NIJZ.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice V nedeljo smo potrdili toliko okužb #video

V Slovenijo je bilo doslej dobavljenih skupno 803.850 odmerkov cepiva, porabljenih pa 640.902, je razvidno s portala NIJZ za informacije o cepivih in cepljenju.

Na NIJZ naštevajo več razlogov, zakaj odmerki cepiva ostajajo neporabljeni. Izpostavili so administrativne zamude, saj imajo cepilni centri po cepljenju dva dneva časa, da podatke vnesejo v sistem, ta razkorak pa je še bolj izrazit med prazniki in vikendi. "Poleg tega je NIJZ v zadnjih dveh dnevih prejel več deset tisoč odmerkov cepiva, ki še niso bili razdeljeni cepilnim centrom. Obstaja možnost zalog tudi na cepilnih centrih," so še zapisali za STA.

Pojasnili so tudi, zakaj prihaja do razlike v podatkih NIJZ in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) glede deleža prebivalcev, cepljenih z enim odmerkov. Po podatkih NIJZ ga je v Sloveniji prejelo 20,3 odstotka, spletna stran ECDC pa poroča o 23,7-odstotni precepljenosti s prvim odmerkom. Kot so navedli na NIJZ, v Sloveniji delež precepljenosti računajo glede na celotno populacijo, ECDC pa samo za starejše od 18 let.

Glede na zadnje podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepljenih 427.449 oseb, z dvema pa 213.453 oseb oz. 10,2 odstotka prebivalcev.

V registru je prvič zabeleženo tudi cepljenje s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, ki ga je glede na poročane podatke do zdaj prejelo 58 oseb. Pri cepljenju s tem cepivom za zaščito zadostuje že en odmerek.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin