Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2020,
11.59

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

189

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša poslanska vprašanja

Ponedeljek, 25. 5. 2020, 11.59

3 leta, 10 mesecev

Tomićeva Janši: Kdaj boste odstopili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

189

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je danes prvič po zamenjavi vlade odgovarjal na vprašanja poslancev.

Najprej je Janši vprašanje postavil novopečeni poslanec LMŠ Jani Möderndorfer, ki ga je zanimal vpliv javnofinančnih kazalcev na prihodnost. "Kateri bodo konkretni ukrepi, ki jih bomo zaznali tudi v proračunu?" je vprašal.

Jani Möderndorfer | Foto: Bor Slana/STA Foto: Bor Slana/STA Janša je izpostavil napoved Evropske komisije, ki Sloveniji napoveduje okoli sedemodstotni padec BDP. Kot je dejal premier, je eden od ključnih zakonov za zagon gospodarstva zakon za odpravljanje ovir za investicije, za katerega upa, da ga bodo poslanci podprli. Premier meni, da bi to pomenilo višjo gospodarsko rast v odstotkih, ne v promilih. "V Sloveniji je v času, ko smo prevzemali vlado, v začetku epidemije, stalo okoli 400 investicij in projektov, čeprav smo imeli zagotovljene vire financiranja, saj je Slovenija država, ki ima največ predpisov na glavo prebivalca," je dejal.

Janša računa, da bi z odpravo tudi drugih birokratskih ovir bistveno pospešili rast v prihodnjem letu.

Möderndorfer z odgovorom ni bil zadovoljen. Dejal je, da ga zanima proračun. Janša je odvrnil, da več ko je projektov, več je tudi prilivov v proračun. Möderndorfer je nato predlagal splošno razpravo o Janševem odgovoru na naslednji seji. O tem predlogu bo DZ glasoval v sredo.

Jani Prednik | Foto: STA , Foto: STA , "Zakaj izključujete določene skupine"

Nato je poslanec SD Jani Prednik predsedniku vlade zastavil vprašanje v povezavi z odzivi vlade na stiske ljudi zaradi pandemije bolezni covid-19. Prodnika je zanimalo, zakaj vlada ni upoštevala številnih predlogov, ki jih je dobila od različnih skupin pri oblikovanju oziroma rahljanju ukrepov. Naštel je nekatere skupine, na primer tiste, vezane na javne prireditve, in vprašal, zakaj jih je vlada izključila. Izpostavil je, da te skupine na svoja vprašanja in pobude sploh ne dobijo odgovorov.

Janša je odvrnil, da je bilo s prvim in drugim protikoronskim svežnjem takšne ali drugačne pomoči deležnih 1,3 milijona ljudi. "Ta trenutek bi imela Slovenija 250 tisoč več brezposelnih, če teh ukrepov ne bi bilo," je dejal. Dodal je, da ni res, da ni bilo dialoga. Vse dejavnosti so bile deležne enakih ugodnosti.

Tudi Prednik je predlagal splošno razpravo o Janševem odgovoru na naslednji seji. Tudi o tem predlogu bo DZ glasoval v sredo.

Violeta Tomić | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Violeta Tomić: Kdaj mislite odstopiti?

Sledila je poslanka Levice Violeta Tomić, ki je Janšo takoj na začetku vprašala, kdaj bo odstopil. Kot je dejala, je Janša politik, ki najbolj deli slovenski narod. "Vaša nedostojna in primitivna retorika je nevredna vaše funkcije," je dodala. "Vaš najvidnejši rezultat zadnjih dveh mesecih so izginule desetine milijonov evrov, ki ste jih preplačali za maske, ventilatorje in preostali material," je dejala.

"Odgovarjati boste morali za genocid nad starejšimi"

"Ljudje upravičeno zahtevajo odgovore, zakaj ste koronakrizo izkoristili za obračun z naravovarstveniki, kulturniki, za privatizacijo vodnih virov, zdravstvenega sistema," je dejala in dodala, da bo moral Janša odgovarjati za genocid nad starejšimi, ki niso dobili ustreznega bolnišničnega zdravljenja, saj je 80 odstotkov žrtev epidemije covid-19 iz domov za starejše.

Minister: V 90 odstotkih domov okužb ni bilo

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je kasneje v odgovoru na poslansko vprašanje Jerce Korče (LMŠ) dejal, da so bili domovi za starejše ena od prioritetnih skrbi vlade, da se zagotovi kar najvišjo raven oskrbe in zaščite za varovance. "V 90 odstotkih domov okužbe z novim koronavirusom ni bilo," je poudaril minister. Okužbe so se pojavile le v 14 domovih, v večini le z enim ali dvema primera, ekipe pa so jih uspešno zajezile, je še dejal.

Janša: Toliko neumnosti je težko dati na papir

"Kar je bilo prebrano, niti ne zahteva odgovora. Toliko neumnosti je težko dati na papir, bom pa vedno branil vašo pravico, da to počnete," je odgovoril Janša.

Poslanka Levice je Janši dejala še, da diskreditira ljudi, ki kolesarijo, jih zmerja z lenuhi in zajedavci. Tomićeva je dodala, da je nedostojno, da se predsednik vlade tako obnaša, da je v vojni z vsemi in se potem čudi, da ljudje odidejo na ulice.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

"Sem pozorno poslušal, a pojma nimam o čem govorite," je dejal Janša. "Očitno kolesarjenje samo po asfaltu ne pripomore k treznemu razmišljanju, tako da bo treba še malo v klance," je dodal.

Če vam je za boljši jutri Slovenije, zakaj ne odstopite, je na koncu Janšo še vprašala Tomićeva.

Tudi poslanka Levice je nato predlagala splošno razpravo o Janševem odgovoru na naslednji seji, o čemer bo DZ glasoval v sredo.

Janša: Tudi za vzklik "Juden raus" so rekli, da ni usmerjen proti nikomur konkretno

Tomićeva je sicer še dejala, da "smrt janšizmu" ne pomeni smrti Janezu Janši kot osebi, ampak konec takšnim politikam, lažem, manipulacijam in razdvajanjem. Janša je na to odvrnil, da so v tridesetih letih po Nemčiji kričali "Juden raus" in govorili, da to ni usmerjeno proti nobenemu konkretno, potem pa so šest milijonov Judov zažgali v krematorijih.

Luka Mesec: Mi lekcijo beremo kot svarilo, vi pa kot učbenik

Na to se je pozneje odzval koordinator Levice Luka Mesec. "O, vemo, g. Janša, kako se je končalo. Pomorili so na milijone Judov, Slovanov, Romov, oporečnikov, njihovo sovraštvo pa je eskaliralo v največjo grozoto v zgodovini človeštva, preden so jih ustavili. Fašiste, namreč. Vemo pa tudi, kako se je začelo," je zapisal.

Na koncu je dodal, da bodo "janšizem ustavili še preden se razraste v polnokrven fašizem. Iz 30. let prejšnjega stoletja smo se vsi nekaj naučili - le da mi lekcijo beremo kot svarilo, vi pa kot učbenik."

SMRT JANŠIZMU Janez Janša je pravkar takole odgovoril Violeti Tomić: "Pravite, da geslo 'smrt janšizmu' ni napad na...

Posted by Luka Mesec on Monday, 25 May 2020

"Ključno je, da ustvarjamo pogoje, kjer je podjetništvo zaželeno"

Na koncu je vprašanje zastavil še Marko Pogačnik iz SDS, ki je spraševal v zvezi z ukrepi iz protikoronskih svežnjev.

Marko Pogačnik | Foto: STA , Foto: STA , Janša je dejal, da so ukrepi, ki jih bo vlada sprejela zato, da bo Slovenija znova dosegla gospodarsko rast, v pripravi. "Ključno je, da ustvarjamo pogoje, kjer je podjetništvo zaželeno, kjer se podjetnikom ne grozi, kjer se jih ne imenuje za izdajalce," je dejal.

Janša je poudaril, da je vlada ustanovila strateški svet za debirokratizacijo. Računajo, da bodo število ovir, ki dušijo predvsem male podjetnike, bistveno znižali.

Pogačnik je menil, da je Slovenija najuspešnejša v Evropi pri reševanju epidemije, da pa opozicija, mediji in protestniki kvarijo ugled Slovenije v svetu. Zanimalo ga je, kako se lahko na to odzove vlada.

"V svetu vseeno najbolj odmevajo realne stvari," je dejal Janša. V tujini je bilo ogromno omemb Slovenije v pozitivnem smislu, je dodal. "Prišle so številne čestitke," je poudaril.

Kot je dejal, sta dva razloga za dobro epidemiološko stanje. Prvi je ta, da smo se pravočasno odločili za pravilen nadzor nad širjenjem okužb, drug razlog pa je v tem, da smo ukrepe sprejemali pravočasno in da so jih ljudje upoštevali.

Jani Möderndorfer
Novice Prestopnik med poslanci bo Janšo spraševal v imenu LMŠ
Ne spreglejte