Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada reforme

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 10.31

8 let

Janša: Pot iz krize je tlakovana in samo še politične blokade ogrožajo našo prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne smemo dopustili, da naše notranje razprtije in preračunljivo politikantstvo ponovno razmajejo dobro postavljene temelje. Tega si večina državljanov Slovenije ne želi in ne zasluži, trdi Janša.

Premier Janez Janša je v pismu ob prvi obletnici svoje vlade zapisal, da je bil položaj, v kakršnem je bila Slovenija ob nastopu mandata, še veliko slabši od pričakovanj. Večina ključnih gonilnih osi razvoja Slovenije je bila po njegovih besedah dodobra polomljenih, mehanizmi pravne države niso in še vedno ne delujejo zadovoljivo, upravljanje s kapitalskimi naložbami države pa je postalo vse bolj neučinkovito in podvrženo vplivom lobistov. "Javnofinančno stanje države je ušlo izpod nadzora. Naraščanje števila brezposelnih je ogrožalo socialno in pokojninsko blagajno. Izgube v bančnem sistemu so strmo naraščale. Togost trga dela je pospešeno slabšala konkurenčnost domačega gospodarstva, ki je bilo skoraj povsem blokirano. Treba je bilo ukrepati hitro in odločno. Prvi ukrep je vlada naredila pri sebi," je izpostavil. Pojasnil je, da je z zmanjšanjem števila ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi, z ukinitvijo številnih delovnih teles in uradov, tudi v tujini, postal državni aparat vitkejši in cenejši, zakonom za uravnoteženje javnih financ pa je vlada sistematično zajezila prekomerno in neučinkovito porabo izposojenega denarja.

Janša izpostavil dosežke vlade

Vlada je po njegovem tudi "s tremi paketi ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki vsebujejo 89 ukrepov in 200 konkretnih spodbud" naredila "pomembne korake k izboljšanju privlačnosti ekonomskega okolja, s čimer je bil naložbenikom dan jasen znak, da Vlada RS podpira družbo razvoja in znanja".

"Z uveljavitvijo zakona o Slovenskem državnem holdingu smo vzpostavili temelje za bolj transparentno in učinkovito upravljanje z državnim premoženjem. S tem bo zagotovljeno cenejše, učinkovitejše in preglednejše upravljanje s premoženjem države in predvsem pregleden proces privatizacije državnega premoženja," je zatrdil.

Dodal je še: "Z zakonom, ki ureja ukrepe za krepitev stabilnosti bank, smo institucionalno uredili upravljanje njihovih slabih terjatev in vzpostavili pogoje, da bodo banke lahko ponovno kreditirale slovensko gospodarstvo. V parlamentu je bila soglasno sprejeta tudi pokojninska reforma, ki je socialni partnerji, za razliko od prejšnje, niso poslali na referendum."

Janša: Vlada je ponovno zagotovila sredstva za subvencije šolske prehrane

Ob ZUJF-ju, slabi banki, holdingu, davčnih olajšavah za investicije in zniževanje obdavčitve dobičkov na področju neposrednega spodbujanja gospodarstva, pojasnjuje Janša, pomenijo konkretno spodbudo tudi subvencije za zagon novih inovativnih podjetij, subvencioniranje obrestnih mer pri posojilih, financiranje tehnološko-razvojnih projektov in sprejetje nove industrijske politike.

Kljub zahtevnim razmeram, ki ne omogočajo odpustkov, pa je vlada po Janševih besedah poiskala rezerve in ponovno zagotovila sredstva za subvencije šolske prehrane.

Med prioritetami v letošnjem letu bo korenita reforma sodstva

"Nedokončana pot naše tranzicije na vsakem koraku dokazuje, da imajo glavni problemi na površini precej globlje korenine. Ti sežejo v vse sfere našega življenja, zato moramo naša prizadevanja usmeriti tudi v to Pandorino skrinjico. Med prioritetami v letošnjem letu bo zato korenita reforma sodstva, ki mora utrditi zaupanje ljudi v pravičnost in pravno državo," v nadaljevanju pisma poudarja Janša.

Prepričan je, da bomo tudi s tem svojim mednarodnim partnerjem dokazali, da smo enakovreden in pomemben član velike evropske družine, katerega besede in dejanja se slišijo in predstavljajo pomembno iniciativo v mednarodnem okolju.

"Pot iz krize je tlakovana"

Kot je izpostavil, sta "naša odgovornost in dolžnost, da nadaljujemo z izvajanjem sprejetih reform, saj lahko le te zagotovijo večjo konkurenčnost in vzdržno blaginjo na dolgi rok. Blaginje in visokega življenjskega standarda po našem trdnem prepričanju seveda ne moremo zagotavljati s sposojenim denarjem, ampak le na način, da ustvarimo pogoje za večjo konkurenčnost našega gospodarstva in družbe kot celote. Slednjega pa ni mogoče zagotoviti brez reform oziroma prilagoditev Slovenije spremembam v mednarodnem okolju in drugim izzivom, ki so še pred nami".

V enem letu je vladi po njegovem mnenju s trdim delom uspelo postaviti temelje za uspešno soočenje Slovenije s posledicami krize, pri čemer gre zahvala vsem ministrom in njihovim sodelavcem, ki so kljub številnim oviram vztrajali in opravili edinstveno delo.

"Pot iz krize je tlakovana. Preveč truda in odrekanj slovenskih državljank in državljanov je bilo vloženega v napore, da bi bila naša prihodnost bolj optimistična in spodbudna, zato ne smemo dopustiti, da naše notranje razprtije in neodgovorno, nepremišljeno ter preračunljivo politikantstvo ponovno razmajejo dobro postavljene temelje. Tega si večina državljank in državljanov Slovenije ne želi in ne zasluži," je končal Janša.

Ne spreglejte