Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Petek, 21. 11. 2014, 17.43

8 let

Janša po začasni vrnitvi mandata: "Pričakujem, da bo režim zdaj malo razmislil o nadaljnjih korakih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik SDS Janez Janša je v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča o začasni vrnitvi poslanskega mandata izrazil upanje, da gre za "začetek konca spirale zlorabljanja državnih institucij".

To je Janša odgovoril novinarjem v državnem zboru na vprašanje, kako komentira odločitev ustavnega sodišča, ki sicer še ni vsebinsko odločilo o prenehanju njegovega poslanskega mandata, a mu ga je do končne odločitve začasno vrnilo.

Upa, da je ta odločitev začetek konca spirale zlorabljanja institucij "Mandat je bil začasno odvzet, zdaj je spet tukaj. Upam, da je odločitev ustavnega sodišča začetek konca spirale zlorabljanja državnih institucij. Pričakujem, da bo režim zdaj malo razmislil o nadaljnjih korakih, predvsem pa pričakujem, da bo vladna koalicija zdaj vzela v obravnavo resne težave, ki jih ima ta država, in se bo nehala ukvarjati predvsem z menoj, z opozicijo in SDS," je dejal Janša, ki se je tako iz zapora, kjer prestaja kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, znova vrnil v poslanske klopi.

Pričakuje iskreno opravičilo poslancev Janša je poudaril, da ima v Sloveniji po ustavi oblast ljudstvo. "Teh 58 poslancev, ki so glasovali za odvzem mandata, ki ga je podelilo ljudstvo, se je dvignilo nad ustavo in nad tiste, v imenu katerih odločajo. To je bilo zavržno dejanje, s katerim je vladna večina s pomočjo dveh opozicijskih strank storila nekaj, kar se do zdaj v parlamentarnih demokracijah še ni zgodilo." Janša zato pričakuje iskreno opravičilo poslancev, "če ne drugače, z odlogom".

Janša je še potrdil, da bodo jutri potekale seje organov stranke ter posvet poslanske skupine in nekaterih strokovnjakov. Poslanska skupina bo oblikovala program dela za prihodnje leto, kmalu, za konec decembra oziroma 101. dan po izvolitvi vlade Mira Cerarja, pa nekdanji predsednik vlade napoveduje ustanovitev strokovnega sveta, kot v SDS imenujejo vlado v senci.

Ne spreglejte