SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša brez novih stališč glede vladne krize

4

termometer

Premier Janez Janša, ki se trenutno mudi na uradnem obisku v Azerbajdžanu, ne komentira vladne krize v Sloveniji.

"Moja stališča so znana, tu ni nič novega. Tudi ni primerno, da resne stvari komentiramo za vsakim vogalom, kot to počnejo nekateri," je kratko dejal novinarjem, ki ga spremljajo na obisku.

V poslanski skupini SDS so v torek sicer napovedali, da bo Janša predvidoma konec tedna na novinarski konferenci komentiral dogajanje v zvezi z ultimatom treh koalicijskih partneric, naj premier zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopi, sicer bodo one izstopile iz koalicije.

Za zadnjo številko tednika Demokracija, ki bo izšla v četrtek, pa je Janša v torek navedel, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever, ki ga je svet SDS predvidel že prejšnjo sredo".

"Preprosto povedano, trik je naslednji: najprej ponižati SDS in jo hkrati potisniti v položaj, ko oslabljena še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je Janša ocenil za Demokracijo. Dejal je tudi, da "na transparentih protestnikov ne boste videli Viranta, Erjavca ali Žerjava in tega si ne želijo niti v prihodnje. Oni bi vladali, ceno pa naj plačuje SDS".

O predsedniku DL Gregorju Virantu premier trdi, da je "tako ali tako že od decembra dogovorjen, da v skrajni sili sestavi vlado s PS, a brez Jankovića". Glede ljubljanskega župana, ki je v soboto zamrznil svojo funkcijo predsednika PS, pa Janša ocenjuje, da ga bodo "strici po potrebi zamrznili še za nekaj stopinj, da bo kozmetiki zadoščeno".

Po Janševem mnenju je "govorjenje malih strank o predčasnih volitvah prazno napihovanje". "Volitev se bojijo, poleg tega pa njihovi poslanci po enem letu mandata ne želijo tvegati služb. Zato bodo glasovali za vsako rešitev, na koncu tudi za nekakšno tehnično koalicijo s podhlajenim Zoranom Jankovićem, samo da bodo ohranili službe," je dejal.

Ponovil je tudi, da predsedniki koalicijskih strank po objavi poročila komisije za preprečevanje korupcije niso vprašali za njegovo pojasnilo, preden so medijem "dali zame bolj ali manj obremenjujoče izjave".

"Klicali so me ljudje z vsega sveta in se zanimali za drugo plat medalje, ljudem, s katerimi smo se celo leto skupaj borili v koaliciji in ki so me pred letom dni sami prosili, naj kljub vsemu sestavim vlado, pa se to ni zdelo potrebno," je še dodal.

Protikorupcijska komisija je namreč nedavno pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta predsednika SDS Janez Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Po ugotovitvah komisije med drugim Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin