Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša SDS

Sreda, 23. 11. 2011, 18.01

8 let

Janša: Bolj kot kadarkoli je potreben resen socialni sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija bolj kot kadarkoli doslej potrebuje resen socialni sporazum, v katerem morajo socialni partnerji vsaj približno poenotiti oceno sedanjega stanja, zapisati možne rešitve in predvidene ukrepe.

To je na odprtem forumu SDS o socialnem dialogu v Mariboru, ki so se ga udeležili predstavniki več sindikatov, dejal predsednik SDS Janez Janša.

Janša: Za negativne trende niso krivi sindikati, upokojenci in referendumi Za sedanje negativne trende v državi po Janševih besedah niso krivi sindikati, upokojenci in referendumi. Razlogi so na eni strani zunanji, kot je pohlep v mednarodnem finančnem sistemu in ki ga Slovenija sama ne more odpraviti. Med notranjimi razlogi je Janša navedel "slabo vodenje države v zadnjih letih", ko se je država zadolžila za osem milijard evrov.

Kot je dejal Janša, bo po ocenah SDS treba v naslednjem letu poiskati za okoli deset odstotkov rezerv na nacionalni ravni. Ena ključnih funkcij socialnega dialoga bo tako po Janševih besedah tudi, da skušajo biti pri tem, kje najti rezerve, pravični. Zavzel se je tudi za enak pristop države pri reševanju kapitala in dela, to je tistega dela, ki ga je več tisoč delavcev "pošteno" opravilo, pa za to niso dobili plačila.

Zorko: Socialni dialog je edina možna pot rešitve Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko se strinja, da je socialni dialog temelj vsega in edina možna pot rešitve. Med drugim je povedal, da je potrebno spremeniti aktivno politiko zaposlovanja, ki danes ne daje želenih rezultatov in ne spodbuja zaposlovanja brezposelnih.

Tudi predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je poudaril, da je ne glede na to, kdo bo vladal, jasno, da je socialni dialog nujen, brez tega ne bi bilo Slovenije, ne EU in ne evra. Po njegovih beseda se danes soočamo s krizo moralnih vrednot, zato je treba najprej ponovno pridobiti zaupanje ljudi in jim pokazati vzor. Dejal je tudi, da v sindikatu ne nasprotujejo reformam in se zavedajo, da so potrebne, pri čemer pa pričakuje "poštene predloge".

Branko Celinšek: "Politika enega" ni socialni dialog Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen od nove vlade in od tistih, ki bodo o tem odločali, pričakuje, da se bodo aktivno vključili v zaščito gospodarstva in zadev ne bodo prepuščali trgu. Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber pa je bil kritičen do socialnega dialoga v zadnjih letih. Dejal je, da pri socialnem dialogu ne pomaga zgolj staviti na strokovnost, ampak je potrebna "senzibilnost do vseh", ki sodelujejo v dialogu.

Tudi predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost Branko Celinšek je menil, da "politika enega" ni socialni dialog. Dejal je, da tripartitnega socialnega dialoga, ki je bil do leta 2008 uspešen, danes ni. Prihodnost razvijajočega se socialnega dialoga vidi v enakopravnosti vseh partnerjev - delodajalcev, sindikatov in "odgovorne vlade".

Sindikati za pravičnost pri ukrepih, delitvih bremen in za argumentirane predloge Predsednik območnega Sindikata vzgoje in izobraževanja Podravje Boris Radosavljevič vidi socialni dogovor v pravični delitvi bremen, za pravičnost pri ukrepih pa se je zavzel tudi predsednik Sindikata železniškega prometa Damjan Rak. Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič pričakuje socialni dialog, v katerem velja medsebojno zaupanje, da sindikati argumentirano predlagajo določene stvari.

Ne spreglejte