Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
26. 3. 2018,
10.21

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,71

10

Ljubljana občina MOL

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 3. 2018, 10.21

6 let, 5 mesecev

Janković bo dobil novo fasado

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,71

10

Magistrat | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Po 30 letih bo do jeseni Mestna občina Ljubljana dobila novo fasado. Prenovo naj bi predvidoma začeli aprila, cena pa za zdaj še ni znana, saj sledijo pogajanja s ponudnikom.

Oktobra 2006 je Zoran Janković prvič zmagal na lokalnih volitvah za ljubljanskega župana. Malo pred njegovo 12. obletnico domovanja v mestni hiši bo ta dobila prenovljeno pročelje.

"Prenova zajema zidarska, kamnoseško-restavratorska, kleparska, ključavničarska, mizarska in slikopleskarska dela," pojasnjujejo na občini.

Prenova bo trajala 120 koledarskih dni od podpisa pogodbe. Ta naj bi bila podpisana aprila, vrednost obnove pa bo znana po pogajanjih z izbranim ponudnikom. Denar za obnovo bodo črpali iz občinskega proračuna.


V središču prestolnice se obetajo nova stanovanja 


Kaj vse bo zajemala obnova?

Gradbišče | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pravila in zahteve glede prenove so strogo določene, saj je Magistrat od leta 1986 zavarovan kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

Izbrani ponudnik bo moral obnoviti in očistiti poškodovane omete, strokovno restavrirati kamnite dele in prebarvati lesena okna, ob tem pa ne bo smel spremeniti izvorne arhitekture.

V sklopu prenove bo treba odstraniti tudi vse napeljave in popraviti vse poškodbe, ki so nastale ob obešanju novoletnih lučk v preteklih letih.

Ob tem je pomembno, da bo barva fasade ostala enaka kot do zdaj, zato bodo morali pred začetkom obnove vzeti vzorec stare fasade.

Mestna hiša, imenovana tudi Magistrat ali Rotovž, danes sedež Mestne občine Ljubljana, je bila zgrajena v poznem 15. stoletju. Stavbenik je bil Peter Bezlaj. Zdajšnjo podobo je dobila med letoma 1717 in 1719, ko jo je dozidal ljubljanski stavbenik Gregor Maček st. po načrtih Carla Martinuzzija. Kasneje so stavbo večkrat prezidali, najbolj temeljito po načrtih Svetozarja Križaja leta 1963.

Ljubljanska železniška postaja: kolo boste še vedno morali potiskati 


 

Ne spreglejte