Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

16

Natisni članek

predsedniške volitve Marjan Šarec Borut Pahor Ljudmila Novak

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

Janeza Janšo poziva, da kandidira za predsednika države #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

16

Napetost pred jesenskimi predsedniškimi volitvami je vse večja. Danes so začeli teči roki za volilna opravila, kandidati pa lahko zbirajo tudi podpise podpore. Vsi kandidati, ki so napovedali, da želijo zasesti mesto, na katerem zdaj sedi Borut Pahor, bodo morali zbrati pet tisoč podpisov. Za stare politične mačke to ni težava, za novince brez stranke pa prvi izločitveni kriterij. Več pa v prispevku novinarja Tomaža Bratoža.

Novinar: Tomaž Bratož / Video: Planet TV


Volitve bodo 22. oktobra, 11 kandidatov pa ima pred prvo selekcijo konec septembra 38 dni časa za podpise, nato se začne spopad.

Prag pet tisoč overjenih podpisov volivcev je prvo veliko sito, ki bo ob izteku roka za podpise 27. septembra verjetno prepolovilo trenutno 11 kandidatur, med njimi estradnikov in komedijantov, na le pet ali šest relevantnih imen. K njim lahko prištejemo še vsaj dva nerazkrita kandidata oziroma kandidatki SMC in SDS. Torej se jih bo v prvem krogu drenjalo okoli sedem ali osem, dovolj, da bo favorit zdajšnji predsednik Borut Pahor težko absolutni zmagovalec in bo o novem predsedniku odločal drugi krog.

Šarec zbira podpise ljudi, Novakova poslancev

Pred najavo Ljudmile Novak je bil Pahorjev prvi izzivalec kamniški župan Marjan Šarec. In če je Šarec že prvi dan zbral 300 podpisov, na drugi strani političnega pola prva favoritka tega ne počne. Novakovo za predsednico predlagajo lastna stranka oziroma poslanci, kar je drugi način vstopa v tekmo poleg podpisov volivcev. 

V SMC in SDS še skrivnostni

Borut Pahor volivce za podpis od danes nagovarja prek Facebooka in družabnih omrežij, uradno kampanjo bo najavil v kratkem, veleposlanik v Skopju Miran Jazbec bo začel zbiranje podpisov prihodnji ponedeljek v rojstnih Brežicah. Velike stranke SMC in SDS ter tudi DeSUS in Združena levica pa so o svojih predsedniških kandidatih skrivnostno tiho. 

 

Janeza Janšo poziva, da kandidira

Ker bo vzporedno s predsedniško tekla tudi kampanja pred referendumom o drugem tiru, pa Vili Kovačič, pobudnik referenduma, k oddaji kandidature poziva predsednika SDS Janeza Janšo.

 

Ne spreglejte