Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
8.47

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković sodišče

Torek, 15. 7. 2014, 8.47

4 leta, 9 mesecev

Janez Janša zahteva izločitev sodnice Žalikove in Branka Masleše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes se začenjajo sodne počitnice, ki bodo trajale do 15. avgusta. A ne za vrhovno sodišče, ki bo med počitnicami presojalo o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janez Janša.

Sodišče odhaja na enomesečne počitnice, a to ne pomeni, da bodo popolnoma zaprli svoja vrata. Vrhovno sodišče bo namreč presojalo o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil na dve leti obsojeni Janez Janša.

Na sodišču sicer pojasnujejo, da če je bila v tem obdobju vročena sodna pošta, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko se iztečejo sodne počitnice. Vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter vlaganje predlogov za izvršbo bo potekalo nemoteno, vendar sklepi strankam ne bodo vročeni (razen v zadevah zavarovanja). Čas uradnih ur na sodiščih zato ostaja nespremenjen.

Nujne priporne zadeve in primeri, ko gre za začasno zavarovanje premoženja Kar zadeva sojenja, glavne obravnave v času sodnih počitnic potekajo le v nujnih primerih, med katere spadajo na primer priporne zadeve. To pomeni, da je obdolženec v priporu in so pomembni roki. Med nujne zadeve spadajo tudi kazenske zadeve, v katerih kot obdolženec nastopa tuji državljan.

Tako je na primer leta 2012 med sodnimi počitnicami potekalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, saj je bilo kar nekaj od 17 obdolžencev v priporu, med njimi tudi domnevni vodja slovenskega dela kriminalne združbe, ki naj bi se pečala s prepovedanimi drogami, Dragan Tošić. V ponovljenem sojenju se branijo s prostosti.

Sodišče ne počiva niti v primerih, ko so kateremu od obdolžencev zavarovali premoženje oziroma prepovedali razpolagati z na domnevno sporen način pridobljenim premoženjem.

Tako smo prav tako leta 2012 tudi med sodnimi počitnicami poročali o sojenju Binetu Kordežu in soobdolženim v zadevi Merkur. Ti sicer niso bili v priporu, je pa sodišče Kordežu prepovedalo razpolagati s premoženjem, zato so primer vodili prednostno.

Sodišča delajo tudi, kadar gre za zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi. Med sodnimi počitnicami sodniki odločajo tudi o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah, v sporih za objavo popravka objavljene informacije. Med nujne zadeve spadajo tudi popisi zapustnikovega premoženja, prisilne poravnave in stečaja.

O Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti med počitnicami? Med počitnicami ne bodo počivali niti vrhovni sodniki, ki bodo odločali o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je zoper pravnomočno sodbo v zadevi Patria vložil prvak SDS Janez Janša. Ta, kot je znano, na odprtem oddelku zapora na Dobu že prestaja dveletno zaporno kazen.

Na vrhovnem sodišču so zapisali, da bo sodnica poročevalka Vesna Žalik na zahtevi za varstvo zakonitosti delala v času sodnih počitnic, vendar časovne dinamike postopka ne morejo napovedovati. "Če bo sodnica poročevalka ocenila, da je zadeva zrela za odločanje, lahko predlaga sejo senata tudi med sodnimi počitnicami," so zapisali.

Od vrste odločitve, ki jo lahko sprejme sodni senat med sodnimi počitnicami, je odvisen način vročanja sodnih pisanj strankam v postopku. Če bi bilo zahtevi ugodeno oziroma če bi sodišče ugotovilo razloge za prekinitev prestajanja kazni zapora, bi se odločitev vročilo nemudoma. V vseh drugih primerih se, tako kot smo zapisali zgoraj, sodna pisanja vročajo po 15. avgustu.

Janša zahteva izločitev Žalikove in Masleše, tožilstvo pa noče Šorlija in Barbare Zobec Včeraj je zagovornik obsojenega Janše Franci Matoz vložil zahtevi za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in Vesne Žalik, ki konkretno dela na Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti. "Zahtevo je dodatno dopolnil še danes," še pojasnjujejo na sodišču.

Vrhovno sodišče novo vloženo zahtevo za izločitev predsednika sodišča preučuje, od odločitve o njej pa bo odvisen tudi nadaljnji potek odločanja o zahtevah za izločitve vrhovnih sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec, ki jih je podalo državno tožilstvo, so še zapisali v izjavi za javnost.

Ne spreglejte