Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
7. 3. 2018,
4.12

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

45

Natisni članek

dan žena Statistični urad enakopravnost spolov Surs

Sreda, 7. 3. 2018, 4.12

6 let, 1 mesec

Izobražene ženske imajo v Sloveniji 450 evrov nižje plače kot moški

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

45

sestanek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Osmi marec je dan, ki nas spomni na boj žensk za njihovo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost. Podatki Statističnega urada (Surs) pa kažejo, da je v Sloveniji povprečna plača žensk še vedno nižja od moških. Največja razlika se kaže pri plačah višje- in visokošolsko izobraženih, kjer je povprečna bruto mesečna plača ženske od moških nižja kar za 450 evrov.

Višje- in visokošolsko izobražene ženske so v letu 2016 (podatkov za 2017 še ni) mesečno prejele povprečno plačo 2.146 evrov bruto, moški z enako izobrazbo pa so prejeli 2.596 evrov bruto.

statistika enakost plača moški ženska neenakost | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Razlike, čeprav manjše, pa se kažejo tudi pri plačah nižjih plačilnih razredov. Ženske s srednješolsko izobrazbo so imele za 188 evrov nižjo povprečno bruto mesečno plačo kot moški z enako izobrazbo, tiste z osnovnošolsko pa za 202 evra nižjo.

Prav tako več ženskam kot moškim grozi revščina. Leta 2016 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 15,2-odstotna, med moškimi pa 12,5-odstotna. Za takšno razliko je v veliki večini kriva stopnja tveganja revščine med starejšimi ženskami, ki je najvišja.

Ženske kljub temu bolj zadovoljne z življenjem kot moški

Čeprav imajo nižje plače in višjo stopnjo tveganja revščine, so ženske v primerjavi s predstavniki moškega spola z življenjem na splošno bolj zadovoljne. V letu 2013 so ženske nad 16 let svoje življenje ocenile s povprečno oceno 7,0, moški pa 6,9. 

Ženske so bolj zadovoljne od moških. | Foto: Ženske so bolj zadovoljne od moških.

Leta 2016 je bilo v Sloveniji 817 tisoč delovno aktivnih prebivalcev, od tega manj kot polovica, 45 odstotkov, žensk. Več žensk kot moških pa je imelo terciarno izobrazbo, in sicer 59 odstotkov od 275 tisoč.

Stanje se je od leta 2008 izboljšalo

Leta 2016 je bila povprečna bruto plača moških za 6,26 odstotka višja od žensk. Ženske so takrat prejele povprečno 1.630 evrov bruto na mesec, moški pa 1.732. Razlika se je od leta 2008 zmanjšala za 1,49 odstotne točke.

Slovenija pri enakosti spolov nad povprečjem

Slovenija se je leta 2015 na večini področij po enakosti povzdignila nad povprečje Evropske unije. Podpovprečno se je izkazala le na področju znanja, kjer se je uvrstila na 21. mesto.

Največjo enakost Slovenija dosega na področju oblasti. | Foto: surs Največjo enakost Slovenija dosega na področju oblasti. Foto: surs Z razlikami med moškimi in ženskami v državah Evropske unije se ukvarja Evropski inštitut za enakost spolov, ki je razvil indeks enakosti spolov EU-28, s katerim se lahko primerja enakost med državami EU na področjih dela, denarja, znanja, časa, oblasti in zdravja.

Stanje na področju enakopravnosti je pri nas boljše kot v večini držav po svetu. Po podatkih poročila svetovnega ekonomskega foruma (WEF), ki ocenjuje razliko med spoloma na več različnih področjih, je manjšo razliko kot v Sloveniji mogoče zaznati le v šestih od 144 primerjanih držav. Najbolje se je Slovenija izkazala na področju udeleženosti v izobraževanju, saj je po podatkih poročila WEF na omenjenem področju osvojila maksimalen izkupiček, to je celo indeksno točko. Prvo mesto si Slovenija deli tudi na področju vključenosti v zdravstvu. Na 13. mestu je Slovenija na področju ekonomske vključenosti in priložnosti in na 11. mestu glede na politično moč.

 

Ne spreglejte