Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2020,
8.22

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

vreme vremenska napoved

Sobota, 30. 5. 2020, 8.22

3 leta, 10 mesecev

Pomladi se vse bolj segrevajo

Oblačno bo, obetajo se plohe #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Oblačnost se bo popoldne in zvečer od severa povečala. V notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do 22 stopinj Celzija, piše na spletnih straneh agencije za okolje.

Ponoči se bo prehodno razjasnilo, ponekod po kotlinah bo nastalo nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bo v severovzhodnih krajih občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija, so še zapisali.

V torek povečini sončno

V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Rahel dež na vzhodu bo čez dan ponehal. Pihal bo severni do severovzhodni veter.

V torek bo povečini sončno in nekoliko topleje.

Več sonca na Jadranu

V sosednjih pokrajinah bo prevladovalo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, predvsem v krajih severno in vzhodno od nas bodo krajevne plohe. Več sonca bo ob severnem Jadranu, so še zapisali vremenoslovci.

Več o vremenu po Sloveniji preberite na vreme.siol.net.

Vreme 30.5.2020 | Foto:

Izteka se nekoliko pretopla in suha meteorološka pomlad

Iztekajoča se meteorološka pomlad je bila sicer nekoliko pretopla, dokaj suha in zelo sončna. Odstopanje temperature trimesečja marec, april in maj od dolgoletnega povprečja v večjem delu Slovenije znaša okoli eno stopinjo Celzija, je za STA pomladne vremenske razmere povzel meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Ob tem pa podatki kažejo, da sta v zadnjih desetih letih bili le dve pomladi hladnejši, in sicer v letih 2010 in 2013. "To govori o tem, da se pomladi v zadnjih desetletjih tudi vse bolj segrevajo," je dodal Gregorčič.

Kljub temu da je bila pomlad razmeroma topla, pa je nekatera kmetijska območja konec marca in v začetku aprila prizadela spomladanska pozeba, piše STA.

Vreme 30.5.2020 | Foto:

Kmetijstvo se ponekod sooča tudi s sušo. Ta je najbolj prizadela slovensko Istro, kjer je v pomladnem obdobju padlo le med 30 in 40 odstotki pričakovane količine padavin. Drugod pa je sezonska količina padavin dosegla okoli 80 odstotkov.

Trajanje sončnega obsevanja je bilo v treh mesecih meteorološke pomladi nadpovprečno, povprečje je preseglo vsaj za eno petino. Od posameznih mesecev je od povprečja najbolj izstopal april kot izrazito sončen, topel in suh mesec. Dolgoletnim povprečnim vrednostim pa se je še najbolj približal mesec maj, ki pa slovenski Istri vseeno ni prinesel dovolj težko pričakovanega dežja, še piše STA.

Tudi pretoki slovenskih rek so ob koncu meteorološke pomladi večinoma podpovprečni, z izjemo Posočja, kjer je stanje razmeroma normalno.

Ob začetku meteorološkega poletja, ki se začne v ponedeljek, hujše vročine še ne bo. Tako bo vsaj v prvem tednu, zelo verjetno pa tudi v prvi polovici junija. Tip vremena bo v prvi polovici junija dokaj spremenljiv, je povedal Gregorčič. Večina sezonski napovedi pravi, da bo poletje suho in vroče, a vsaj prva polovica junija ne bo takšna, je za STA še dodal meteorolog.

Ne spreglejte