Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

druga svetovna vojna

Četrtek, 26. 6. 2014, 16.42

8 let

Izgnanci v drugi svetovni vojni še vedno čakajo na odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Društvo izgnancev Slovenije se že 20 let zavzema za dosego poprave krivic iz vojne škode. Zato se je povezalo v mednarodno zvezo društev izgnancev, v kateri so vse slovanske države in tudi Francozi.

Skupno se o plačilu odškodnine dogovarjajo tudi s predstavniki nemške države. "Največje delo pa nas čaka še doma, ker mora državni zbor sprejeti predlog, da bi vladi naložili, da končno začne pogajanja z Nemčijo o plačilu vojne škode. Tak predlog je že 21. septembra 2010 podal naš častni član, takrat poslanec Franc Žnidaršič, vendar ni bil izglasovan," je na informacijski konferenci povedala predsednica Društva izgnancev Slovenije območna organizacija Nova Gorica Dora Levpušček.

Izplačila prihajajo preko Mednarodne organizacije za migracije v Ženevi Ob tem je poudarila še, da si Društvo izgnancev Slovenije 1941-45 si prizadeva za dosego poprave krivic, ki izhajajo iz vojne škode in kot take nikoli ne zastarajo. Izgnanci so pred leti prejeli po nemškem zakonu odškodnine za prisilno delo v Nemčiji. Te odškodnine je prejelo 10.910 Slovencev, po avstrijskem zakonu pa 2395 Slovencev. Društvu izgnancev Slovenije je ob tem uspelo podpisati sporazum z Mednarodno organizacijo za migracije v Ženevi, preko katere prihajajo izplačila.

Vse do danes pa ostaja odprto vprašanje poplačila vojne škode za premično in nepremičninsko premoženje izgnancev. V društvu ocenjujejo, da ostaja dolg v znesku 3,5 milijarde evrov. Nemčija je plačala 36,8 milijona ameriških dolarjev od skupno zahtevanih 36 milijard dolarjev vojne škode bivši skupni državi, priznane na mirovnih in reparacijskih konferencah po 2. svetovni vojni.

Za preživele in njihove svojce si društvo prizadeva, da bi se jim bila končno poravnala škoda V društvu sicer ne vedo, koliko je takih ljudi, ki so morali v času druge svetovne vojne zapustiti domove, je še povedala Levpuščkova: "Iz seznamov prijav za odškodnino za prisilno delo v Nemčiji, ki ga je 1952 zbiralo jugoslovansko zvezno ministrstvo za finance, je bilo oddano 3059 zahtevkov iz Goriškega okraja, iz Tolminskega 1008, iz Sežanskega 1606, skupaj torej 5573." Od vseh teh je danes živih le še nekaj odstotkov tedanjih izgnancev, saj je minilo že 70 let od teh dogodkov. A za preživele in za njihove svojce si sedaj Društvo izgnancev prizadeva, da bi se jim bila končno poravnala vojna škoda, ki jim je bila storjena med vojno in kasneje tudi priznana.

Ne spreglejte