Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
18.19

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

KPK Komisija za preprečevanje korupcije

Četrtek, 9. 1. 2014, 18.19

7 mesecev

Izbirno komisijo za novo vodstvo KPK bo vodila Polona Kovač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Člani izbirne komisije za novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije so na ustanovni seji za predsednico izbrali članico uradniškega sveta Polono Kovač, so sporočili iz urada predsednika države.

Izbirna komisija je določila tudi način in potek dela, posamične vloge kandidatov za senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pa bo obravnavala na seji v ponedeljek. Izbirno komisijo poleg Polone Kovač sestavljajo še generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, poslanka PS Melita Župevc, predsednica društva Integriteta Simona Habič in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj.

Izbirna komisija mora v 30 dneh preveriti izpolnjevanje pogojev ter primernost 55 kandidatk in kandidatov, ki se potegujejo za funkcijo v novem ožjem vodstvu KPK.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer ob začetku postopkov za imenovanje novih članov protikorupcijske komisije v sporočilu za javnost izrazil željo, "da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti brez bremen, zaradi katerih bi bili komurkoli kaj dolžni, pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov in ki bodo v svojih presojah in ravnanjih uporabljali enaka merila za vse".

Skladno z zakonom je Pahor dolžan imenovati novo vodstvo KPK v 30 dneh po prejemu predlogov kandidatov, ki mu jih predloži izbirna komisija, a lahko odloči le v okviru predlogov izbirne komisije. Predsednik republike lahko postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur tudi ponovi.

Pahor je poziv za nove člane vodstva KPK objavil po tem, ko so Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek konec novembra lani odstopili s teh funkcij. Kot je ob odstopu dejal Klemenčič, so odstopili iz protesta, saj ne morejo več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in je predmet čistega populizma.

Ne spreglejte