Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivan Vogrin predčasne volitve mandatar

Sreda, 28. 5. 2014, 8.20

8 let

Ivan Vogrin za mandatarja predlaga Dušana Radonjiča (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ne gre za norčevanje, imam veliko izkušenj, marsikaj sem že delal," je povedal Vogrinov kandidat za mandatarja Radonjič.

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je razkril, da bo skupaj s sopodpisniki za mandatarja predlagal Dušana Radonjiča. "Ne predlagamo novega mandatarja in strokovno vlado, da bi podaljšali čas do volitev," je zatrdil na novinarski konferenci in dodal: "Ponosen sem, da sem s skupino poslancev pripravil usklajen program. Mandatar se bo ob 13. uri prestavil prvi poslanski skupini." Zatrdil je, da ima zagotovljenih dovolj podpisov poslancev, vendar imen podpisnikov še vedno ni razkril. Zagotavlja, da bo kandidatura vložena jutri do polnoči, danes ob 13. uri pa je že dogovorjen za sestanek s poslansko skupino Pozitivne Slovenije. Radonjič želi pomagati in dvigniti gospodarski razvoj države "Zelo jasno želimo povedati: s predlagatelji sem se dogovoril za program, ki bi ga v času do volitev lahko izpeljali," je povedal Vogrinov kandidat za mandatarja Radonjič. K odločitvi ga je po njegovih besedah spodbudilo dejstvo, da smo pred kratkim bili na 26. mestu razvitosti držav, zdaj smo v mednarodnem prostoru uvrščeni po konkurenčnosti okoli 50. mesta, po prepoznavnosti pa še nižje. Kot pravi Radonjič, želi pomagati in strniti sile ter dvigniti gospodarski razvoj države. Pojasnjuje, da verjame Vogrinu in da ga ni spraševal, kdo so poslanci, ki ga podpirajo. "Ne gre za norčevanje, imam veliko izkušenj, marsikaj sem že delal," pravi Radonjič, ki je bil član stranke Zares sedem mesecev. Pojasnil je še, da bi premik državnozborskih volitev na jesen pomenil, da se da do takrat marsikaj v delovanju vlade pospešiti. Na vprašanje, zakaj bi kandidiral, če se politična večina v parlamentu zavzema za čimprejšnje volitve, odgovarja: "Prisluhnil sem željam in argumentom predlagateljev in sem razmišljal, da ali ne. Nesprejemljivo je, da niso našli mandatarja, ki bi vlado vodil do konca mandata." Radonjič ni znal odgovoriti, ali bi torej vladal do jeseni ali do izteka mandata konec prihodnjega leta. Vogrin pravi, da velja druga možnost, čimer se Radonjič strinja. Kdo je Dušan Radonjič? Leta 1941 rojeni Mariborčan je redni profesor marketinga na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti. Po izobrazbi je doktor ekonomskih znanosti, ekonomijo je študiral v Ljubljani in Zagrebu. Prvo zaposlitev po diplomi je našel v Mariborski tekstilni tovarni, zatem je delal v mariborskem podjetju Zlatorog. Radonjič je tudi član različnih strokovnih tujih organizacij, predaval je tudi na tujih univerzah. V preteklosti je bil dekan Ekonomsko-poslovne fakultete, dvakrat tudi njen prorektor. Radonjič je pred časom na listi stranke Zares kandidiral za poslanca državnega zbora.

Golobič: Radonjiča je pripeljal Lahovnik Na družabnem omrežju Twitter je takratni predsednik stranke Zares Gregor Golobič zapisal, da je Radonjič v stranko prišel "na povabilo akad. kolega dr. Lahovnika. Ko/ker ni bilo dovolj posluha za ambicije, se je prijazno poslovil".

Lahovnik je to za Planet Siol.net zanikal in dejal, da z Radonjičem ni imel nobenih stikov kot akademik ali kot minister, mu je pa znano, da naj bi bil prav Radonjič eden izmed 14 strokovnjakov, ki so leta 2010 pripravljali program strategije v visokem šolstvu 2011‒2020, torej prav v letu, ko je bil minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Včeraj ustna zagotovila, danes podpisi Vogrin je sicer svojo namero o predlaganem kandidatu posredoval že v ponedeljek, na torkovi novinarski konferenci pa naj bi razkril imena, vendar se to včeraj ni zgodilo. "Ne povem zato, ker ni dobro povedati. Jutri bodo podpisniki znani, jutri bo znano ime mandatarja, mandatar bo predstavil sebe in program," je dejal na torkovi novinarski konferenci. Kot je pojasnil, je imel še včeraj ustna zagotovila 15 poslancev, da bodo podprli mandatarja, čeprav konkretnega imena niso poznali. Že včeraj pa je zagotovil, da ima pisno soglasje mandatarja v mapi. In še: "Usklajujejo se tri točke od 13 točk programa, dokler nimamo čisto usklajenega programa, nima smisla predstavljati kandidata. Imamo še rezervnega mandatarja. Imamo dva resna kandidata."

Ne spreglejte