SiolNET. Novice Slovenija
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijansko manjšino bo v DZ zastopal Žiža, madžarsko Horvath

0,55

termometer

Felice Žiža
Foto: Zdravko Primožič/FPA

Po delnih neuradnih izidih nedeljskih volitev bo italijansko narodno skupnost v DZ zastopal strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža. Predstavnik madžarske narodne skupnosti bo v prihodnjih štirih letih predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Kot so za STA pojasnili na volilni komisiji 9. volilne enote, na območju katere volijo poslanca italijanske narodne skupnosti, je Žiža, ki bo v DZ nasledil dolgoletnega poslanca Roberta Battellija, po do zdaj preštetih glasovnicah prejel 44,78 odstotka glasov. Tako je premagal prvega moža Italijanske unije Maurizia Tremula, ki mu je na volitvah glas zaupalo 37,36 odstotka volivcev, in sodelavca v izolski italijanski samoupravni narodni skupnosti Bruna Orlanda, ki je prejel 17,85 odstotka glasov.

Horvath, ki v DZ prihaja kot naslednik Laszla Göncza, je po navedbah predstavnikov volilne komisije 10. volilne enote, na območju katere volijo poslanska madžarske manjšine, s 60,32 odstotka prejetimi glasovi dobil dvoboj z dolgoletno sodelavko v narodnostni poslanski pisarni Gabrielo Sobočan.

Izidi volitev poslancev narodnih manjšin so še delni in neuradni, že preštetim glasovnicam bodo dodali glasovnice po pošti.

državni zbor parlament Novice To so poslanci, ki ste jih izvolili v državni zbor #seznam

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin