Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 9. 2014,
18.00

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Irena Majcen

Torek, 16. 9. 2014, 18.00

7 let, 11 mesecev

Irena Majcen opozorila na slabo kadrovsko stanje ministrstva za okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je predstavitev kandidatke za ministrico za okolje in prostor Irene Majcen ocenil kot ustrezno.

Majcnova je v predstavitvi poudarila, da bo treba na področju politike odpadkov pripraviti rešitve, ki bodo ustreznejše trenutnim razmeram. Tu je odgovorila na vprašanje glede odpadnih vozil, kjer letno neznano kam "izgine" na tisoče vozil, ki so odjavljena iz prometa. "Za vozila je sistem vodenja evidence zagotovljen, verjetno bo treba spremljati tudi, komu se vozilo odda v nadaljnjo razgradnjo," je dejala.

Večkrat je poudarila, da je ministrstvo za okolje in prostor kadrovsko v zelo slabem stanju. "Vsega se zato ne bomo mogli lotiti naenkrat. Postaviti bo treba časovnico vsaj za nujne stvari," je pojasnila. Poskušala bo zmanjšati število postopkov, ki tečejo proti Sloveniji iz Bruslja, predvsem pa preprečiti kazni.

Neprevzemanje odpadne embalaže je po njenem mnenju težava, ki je večplastna. "Zavračanje prevzema bo treba dodelati in ugotoviti, ali je to cenovno tako vrednostna tehnologija, ali bo treba pristopiti k pomoči ali pa gre le za manever, kako pridobiti dodatna sredstva," je dejala.

Na vprašanje, ali bo zaradi vse večjih posledic podnebnih sprememb spet obudila posebno službo, ki se bo ukvarjala s preprečevanjem in prilagajanjem na podnebne spremembe, je Majcnova odgovorila, da so že zdaj na Agenciji RS za okolje strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem. Če bodo ugotovili, da to ni zadostno, pa bodo razmišljali o dodatnih rešitvah.

Majcnova organiziranost nevladnih društev ocenjuje kot dobro, ne predstavlja pa si, da bi kje dobila dodatna sredstva za njihovo financiranje.

"Vprašanji trdih delcev in ozona sta segmenta, ki se jim zdaj intenzivno posvečamo z ukrepi, ki preprečujejo to problematiko," ob tem je omenila urejanje pretočnosti prometa v mestih ter sofinanciranja izboljšav pri kurjenju prek Eko sklada.

Glede sanacije po naravnih nesrečah, ob tem je omenila, da bodo potrebne spremembe, je poudarila, da se sprašuje, ali ne bi bilo veliko bolje sprejemati več preventivnih ukrepov. "Je pa res, da ni mogoče sanirati vseh škod le s preventivo. Pomemben je pristop k sanaciji, se pa tudi meni zastavlja vprašanje, zakaj sanacija Posočja traja že deset let," je dodala.

Za ustreznost predstavitve je glasovalo deset poslancev, kot neustrezno pa jo je ocenilo pet.

Ne spreglejte