Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
3. 4. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

21

Natisni članek

lipicanec Lipica Maja Štukelj Kobilarna Lipica Andreja Bizjak UVHVVR Dušan Mezgec

Sreda, 3. 4. 2019, 12.00

5 let

Inšpekcija Lipico postavila na laž, uvedla bo prekrškovni postopek

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

21

Kobilarna Lipica | Uradni veterinarji so ob pregledu predmetne zadeve zaznali, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo z nadzorom nadaljevali, kar pomeni, da bo izveden celovit nadzor. | Foto Andreja Lončar

Uradni veterinarji so ob pregledu predmetne zadeve zaznali, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo z nadzorom nadaljevali, kar pomeni, da bo izveden celovit nadzor.

Foto: Andreja Lončar

V ponedeljek smo poročali o poškodovanih lipicancih, ki so se v prejšnjem tednu med seboj stepli do hudih ran in izčrpanosti. Kobilarno Lipica, ki je v ponedeljek zatrdila, da konji niso dobili znatnih poškodb, pa zdaj na laž postavlja tudi poročilo veterinarske inšpekcije. Ta je včeraj ugotovila, da je bilo poškodovanih deset živali, dve težje, opazili pa so tudi, da nekatere druge živali niso v najboljšem stanju, izvedli bodo celovit nadzor.

Da naj bi se z belimi lipicanci grdo ravnalo, mednarodni trener Iztok Humar, tudi član civilne iniciative za Lipico, opozarja že dlje časa. Tudi tokrat je bil prav on tisti, ki je javno objavil fotografijo poškodovanega lipicanca, ki mu jo je iz kobilarne posredoval nekdo od zaposlenih, na njem pa je bil konj z okoli 30 ugrizi in odrgninami.

konj Lipica
Novice V Lipici zaradi medsebojnega obračunavanja močno poškodovani lipicanci

"Konji pri tem niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe. Le en konj (kastrat) je prejel odrgnine in tri šive," so na vprašanje o poškodbah konj v ponedeljek odgovorili v Lipici, ki jo vodi vršilka dolžnosti direktorice Lorela Dobrinja.

pasica | Foto:

Fotografijo lipicanca s poškodbami je iz Lipice posredoval nekdo od zaposlenih. | Foto: Iztok Humar Fotografijo lipicanca s poškodbami je iz Lipice posredoval nekdo od zaposlenih. Foto: Iztok Humar

Kobilarna Lipica lagala o poškodovanih konjih

A ugotovitve veterinarske inšpekcije Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je Lipico obiskala včeraj v dopoldanskih urah, pojasnilo Lipice postavljajo na laž. Ugotovili so, da je bilo poškodovanih več živali in poškodbe še zdaleč niso bile tako nedolžne, kot so jih želeli predstaviti v Lipici.

"Ugotovljeno je bilo, da je bilo poškodovanih deset živali, od tega dve težje, zato sta bili kirurško oskrbovani. Uveden je bil prekrškovni postopek in identificirana odgovorna oseba. Uradni veterinarji so ob pregledu predmetne zadeve zaznali, da tudi posamezne druge živali niso v optimalni kondiciji, zato bodo nadzor nadaljevali, kar pomeni, da bo izveden celovit nadzor," so nam sporočili z veterinarske inšpekcije.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so konji potrebovali veterinarsko oskrbo – prav ta je namreč opravila kirurško oskrbo, ki jo omenja inšpekcija. Poleg oskrbe ran so nekateri od njih potrebovali tudi protibolečinske injekcije, saj so nekateri konji od izčrpanosti padali po tleh, niso pa potrebovali infuzij, kot je bilo to navedeno v prvih objavah o dogodku.

V Kobilarni Lipica vztrajajo pri prvotnih navedbah, njihovo pojasnilo je v celoti objavljeno na koncu tega prispevka.

Andreja Bizjak meni, da je bil postopek nepravilen in bo uvedla prekrškovni postopek proti odgovorni osebi v Lipici.  | Foto: STA , Andreja Bizjak meni, da je bil postopek nepravilen in bo uvedla prekrškovni postopek proti odgovorni osebi v Lipici. Foto: STA , Inšpekcija: Šlo je za nepravilen postopek pri združevanju živali

Inšpekcija se ne strinja s Kobilarno Lipica, ki je dejala, da v tem primeru "ne gre za posledice nestrokovnega dela s konji, ampak dejstvo, da so se konji pri oblikovanju nove črede razvrstili glede na status. Vedenje konj v tem primeru je bilo povsem naravno, primerno njihovi naravi in svobodi ter primerljivo z vedenjem drugih črednih živali v takih primerih," kot so zapisali.

Andreja Bizjak iz UVHVVR meni, da je šlo v tem primeru za nepravilen postopek, za združevanje živali na način, da so se pojavile poškodbe, zato so se tudi odločili, da bodo proti odgovorni osebi v Lipici uvedli prekrškovni postopek, kot je povedala za Kanal A.

"Česa takšnega si ne bi privoščili v nobeni drugi kobilarni. Če bi v Nemčiji kateri od njihovih dragocenih konj dobil le eno prasko, bi odgovorna oseba izgubila službo še isti dan," je povedal Humar, ki kot trener dela tudi v Nemčiji.

Prijavo suma mučenja živali so konec prejšnjega tedna dobili tudi na Policijski postaji Sežana. "Glede na to, da smo dobili prijavo po že izvedenem dogodku, bomo najprej na pristojnih inšpekcijskih službah preverili, ali so morda v zvezi s tem izvedli kakršen koli postopek, in svoje nadaljnje postopke uskladili z njimi," so nam povedali na Policijski upravi Koper.

Kobilarna Lipica
Novice Kobilarna Lipica s 35-odstotno rastjo obiska

Žrebci naj bi bili kastrirani šele konec februarja, ne pred slabimi štirimi meseci

V Kobilarni Lipica so nam dejali, da so bili žrebci kastrirani pred tremi meseci in tremi tedni, "zato so učinki kastracije pri njih zagotovo vidni, raven hormonov v krvi teh konj je znatno spremenjena, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bilo vedenje nove črede konj vse naslednje dni povsem mirno. S strokovnega vidika je to nesporno in preverljivo dejstvo", so zapisali.

A med vsemi sogovorniki, s katerimi nam je uspelo govoriti o stanju v Lipici, nam je Dušan Mezgec, ki je bil do upokojitve pred letom dni v Lipici pomočnik glavnega trenerja in iz ljubezni do konj še vedno pozorno spremlja, kaj se z Lipico dogaja, zatrdil, da to ni res.

Po njegovih informacijah v zimskih mesecih Kobilarna Lipica konj ni kastrirala, čeprav bi jih po prigovarjanju strokovnjakov morala prav takrat. Mezgec je namreč dejal, da na podlagi informacij zelo zanesljivih virov lahko pove, da so bili žrebci kastrirani šele nekje ob koncu februarja.

O dogajanju v Lipici je praktično nemogoče dobiti potrditev od znotraj, torej od ljudi, ki so trenutno zaposleni v podjetju, saj se bojijo, da bodo izgubili službo. | Foto: Bor Slana O dogajanju v Lipici je praktično nemogoče dobiti potrditev od znotraj, torej od ljudi, ki so trenutno zaposleni v podjetju, saj se bojijo, da bodo izgubili službo. Foto: Bor Slana

Po Mezgečevem mnenju so konje v skupno ogrado spustili prekmalu, ker so žrebce kastrirali prepozno, zdaj pa jim je zmanjkalo časa za daljši in bolj miren postopek, ker naj bi jih že preganjalo povpraševanje strank.

"Da je konj tako ogrizen in pretepen, nikakor ne more biti normalno. Takšne stvari se dogajajo pri žrebcih v čredi, ki spolno dozorevajo in se pretepajo, iščejo oblast. Tisti, ki zmaga, je šef. Takrat se to dogaja, ne pa od 6- do 8-letnim konjem, ki so bili že stacionirani v boks, ujahani, socializirani in tako naprej," pojasnjuje Mezgec.

Če so informacije, ki jih je Mezgec pridobil, resnične, bi to pomenilo, da so sedem kastratov h kobilam, ki imajo sicer običajno v čredi glavno besedo, spustili po enem mesecu, kar je za takšno početje zelo tvegano. Veliko žrebcev se sicer po enem mesecu res umiri, a ne vsi. Mnogi potrebujejo približno tri mesece, lahko pa obdobje do trenutka, ko raven testosterona v litru krvi pade pod mejno vrednost 0,3 milimola, traja tudi do pol leta.

Kako oboje pojasnjujejo v Kobilarni

Kobilarno Lipica smo prosili za dodatna pojasnila in jim poslali naslednja vprašanja, na katera so nam odgovorili, kot sledi v zapisu. Odgovora objavljamo v celoti.

"Zakaj se informacije ne ujemajo oziroma zakaj ugotovitve inšpekcije odstopajo od vaših izjav? Ali ste namerno posredovali napačne informacije?"

"Pri dogodku, po katerem povprašuje, konji, razen enega, niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe. En konj (kastrat) je utrpel odrgnine in je zato prejel tri šive. 9 konj je utrpelo površinske ugrize ali odrgnine, zaradi katerih niso potrebovali nobene oskrbe, saj gre le za poškodbe dlake, ki se bo zarasla. Ena kobila, za katero inšpekcija navaja, da naj bi bila težje poškodovana, je imela otečen bicljev sklep na zadnji desni nogi in je bila zato preventivno nastanjena v boksu. Zaradi otekline bicljevega sklepa na zadnji desni nogi ni potrebovala kirurške oskrbe, njeno zdravstveno stanje in počutje je bilo že v naslednjih dneh povsem dobro. Otekline na bicljevem sklepu na zadnji nogi, ki ni bila kirurško oskrbovana, po strokovnih merilih ni mogoče šteti za težjo poškodbo. Informacije, posredovane iz Kobilarne Lipica, so točne in ustrezajo dejanskemu stanju.

Tudi nedavni letni pregled stanja konj in kobilarne, opravljen 19. marca 2019, je pokazal, da so vsi konji v Kobilarni Lipica v odlični kondiciji. Redni letni pregled je opravila zunanja strokovna komisija, imenovana v skladu s 26. členom Zakona o Kobilarni Lipica. Ocena, podana ob omenjenem pregledu vseh konj v kobilarni, je neodvisna in verodostojna ter zagotavlja, da so vsi konji v Kobilarni Lipica v odlični kondiciji."

Po naših informacijah so bili žrebci kastrirani konec februarja, ne skoraj pred štirimi meseci. Kako to komentirate? Ali lahko posredujete dokazilo, s katerim lahko dokažete kastracijo prav teh konj pred tremi meseci in tremi tedni.

Na vprašanje o kastraciji so nam odgovorili tako kot v ponedeljek po razkritju poškodovanih konj. "Žrebci so bili kastrirani pred 3 meseci in 3 tedni, zato ni mogoče trditi, da so bili kmalu po kastraciji v ogradi z drugimi konji in kobilami. Skoraj štirimesečno obdobje (po kastraciji) po vseh strokovnih merilih znatno presega obdobje, ko so učinki kastracije zagotovo vidni, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bilo vedenje nove črede konj vse naslednje dni povsem mirno. S strokovnega vidika je to nesporno in preverljivo dejstvo."

Zakaj nam dokazila o datumu kastracije ne morejo posredovati

O dokazilu o datumu kastracije so nam v telefonskem pogovoru dejali, da nam ga trenutno ne morejo posredovati in da bodo zanj potrebovali "kakšen dan več" časa, saj ga trenutno ne morejo pridobiti.

A vse informacije o zdravstvenem stanju živali, torej vsi podatki, tudi o kastracijah, so po naših informacijah natančno zavedeni v knjigi zdravljenj in bi jih morala imeti kobilarna ves čas pri sebi.

Na to so nam v kobilarni dejali, da nam tega podatka ne morejo posredovati, ker tam trenutno ni odgovorne osebe, to je v tem primeru vodja konjereje Klemen Turk. Brez njega namreč dokumentov ne morejo kopirati, skenirati oziroma karkoli podobnega in za to potrebujejo odgovorno osebo. Na vprašanje, ali ga ne bi mogli poklicati in vprašati, ali bi to lahko storili, so nam dejali, da zelo težko, saj brez te odgovorne osebe ne morejo dostopati do teh dokumentov. S Turkom naj bi danes že govorili po telefonu in je z njim dogovorjeno, da se to v najkrajšem mogočem poišče in posreduje naprej.

Vse podatke o zdravljenjih naj bi prejela tudi veterinarska inšpekcija. Že v torek smo jih prosili zanje in prejeli v odgovor le poročilo po ogledu, odgovore na preostala vprašanja še čakamo.

Ne spreglejte