Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nepremičninski davek

Torek, 11. 2. 2014, 11.53

8 let

Informativni izračun o nepremičninskemu davku še ta teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsi lastniki nepremičnin bodo ta ali najpozneje prihodnji teden dobili informativni izračun o nepremičninskem davku, na katerega ni pritožbe.

Obvestilo o nepremičninah z informativnim izračunom davka na nepremičnine je po besedah direktorja Geodetske uprave Aleša Seliškarja "izdelano z namenom seznanitve lastnikov s podatki o nepremičninah, evidentiranih v registru nepremičnin, na podlagi katerega je izdelan tudi informativni izračun davka".

Seliškar vsem svetuje, naj vnovič preverijo podatke o nepremičnini in če niso točni, naj jih uskladijo z dejanskim stanjem. To morajo storiti do najpozneje konec marca, in sicer lahko podatke popravijo prek geodetske spletne strani (prostor.gov.si), z obiskom geodetske uprave in vprašalnikom, ki ga lahko najdemo na omenjeni spletni strani. "To je predvsem pomembno v primeru, ko bo lastnik nepremičnine želel uveljavljati posebne okoliščine," pravi Seliškar.

Vrednosti nepremičnin ne bo mogoče spreminjati "Pritožba na posplošeno tržno vrednost nepremičnine ni mogoča," razlaga Seliškar, ki poudarja, da ni smiselno, da dajo lastniki svoje nepremičnine oceniti, saj tega zagotovo ne bodo upoštevali: "Mi se držimo zakona."

Na obvestilih o informativnem izračunu davka so poleg podatkov o nepremičnini navedeni tudi: 1. podatki o posplošeni tržni vrednosti, ki so osnova za odmero davka, 2. davčna stopnja, po kateri bo nepremičnina obdavčena, 3. informativni izračun davka za nepremičnino, ki je narejen po podatkih iz registra nepremičnin na stanje 31. 3. 2014, 4. koda za vstop v spletni program Spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

200 tisoč novih podatkov o služnosti Gurs je v zadnjem obdobju prejel številne zahtevke po spremembah, ki se bodo upoštevali pri izračunu informativnega izračuna davka. Tako so prejeli več kot 200 tisoč podatkov o služnosti, prav toliko o javnem dobrem, tisoč podatkov o registriranih verskih skupnostih, 36 tisoč podatkov o kulturnih spomenikih in drugih podatkov, ki vplivajo na izračun stopnje davka.

Ne spreglejte