Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2024,
9.27

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Natisni članek

informacijska tehnologija Kibernetski napad Univerza v Mariboru

Petek, 25. 10. 2024, 9.27

1 dan, 22 ur

Mariborska univerza ni prejela še nobene zahteve kibernetskih napadalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,37
Univerza v Mariboru | "Na Univerzi v Mariboru smo bili 23. oktobra 2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT-strokovnjaki. Intenzivno se trudimo vzpostaviti sistem ter hkrati organizirati delovni in pedagoški proces," so v četrtek dopoldne sporočili z univerze.  | Foto STA

"Na Univerzi v Mariboru smo bili 23. oktobra 2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT-strokovnjaki. Intenzivno se trudimo vzpostaviti sistem ter hkrati organizirati delovni in pedagoški proces," so v četrtek dopoldne sporočili z univerze.

Foto: STA

Na mariborski univerzi, kjer je njihov informacijski sistem zaradi obsežnejšega kibernetskega napada, ki se je zgodil v sredo zvečer, še vedno onesposobljen, do tega trenutka niso prejeli nobene zahteve napadalca po plačilu dekripcijskega ključa, so sporočili v današnji izjavi za medije. Škode za zdaj še ni mogoče oceniti, so dodali.

Kot so popoldne pojasnili nekoliko obširneje, so v sredo po 20. uri zvečer zaznali izpad delovanja IT-storitev ter nedostopnost opreme. Napadalcu je uspelo kriptirati centralne podatkovne oziroma strežniške zmogljivosti in izvesti druge destruktivne aktivnosti.

"Prometni podatki nakazujejo, da odtoka informacij ni bilo. V tem trenutku skupina strokovnjakov v sodelovanju s pristojnimi organizacijami in policijo še vedno opravlja analizo oziroma diagnostiko," so pojasnili na Univerzi v Mariboru in dodali, da je bil ugotovljen tudi vektor napada, ki je bil, kot kaže, usmerjen le v centralne zmogljivosti univerze.

Dalibor Vukovič
Novice Dalibor Vukovič: Prvi odziv na kibernetski napad je vedno panika #intervju

Študentje predavanja obiskujejo normalno, obseg napada zelo velik

Na univerzi ocenjujejo, da je obseg napada zelo velik, saj v tem trenutku ne deluje nobena IT-storitev. To zanje predstavlja veliko motnjo, a so izvajanje pedagoškega in raziskovalnega dela prilagodili razmeram, so še sporočili iz rektorata univerze.

Ob tem so še pojasnili, da bo škodo in čas, ki bo potreben za vzpostavitev delujočega stanja, mogoče oceniti šele po končani preiskavi. Drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave za zdaj še ne morejo razkrivati.

"Študentje normalno obiskujejo predavanja. Vsi pa seveda vemo, kako zelo smo odvisni od računalniških sistemov," je razmere na kratko komentirala vodja odnosov z javnostjo na mariborski univerzi Alenka Ribič. Univerza je v stiku z ustreznimi organi in strokovnjaki za informacijsko tehnologijo ter si prizadeva vzpostaviti sistem.

Z vdorom v informacijski sistem se ukvarja tudi policija. Kot so v četrtek sporočili s Policijske uprave Maribor, trenutno potekajo intenzivne kriminalistične aktivnosti.

univerza v Mariboru
Novice Neuradno: hekerji zaklenili vse podatke mariborske univerze. Tudi varnostne kopije.

O kibernetskem incidentu so bili obveščeni tudi na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Kot so sporočili od tam, univerzi zagotavljajo metodološko podporo pri izvajanju preiskave in ponovni vzpostavitvi delovanja informacijskega sistema. Prizadetim uporabnikom svetujejo, da spremljajo obvestila univerze in upoštevajo njihova navodila.

S komentarji so redkobesedni

Na univerzi ne komentirajo navedb časnika Delo, da gre za zelo resen kibernetski napad, s katerim so storilci z izsiljevalskim virusom v celoti zakodirali njihov informacijski sistem, tudi varnostne kopije. Po navedbah časnika naj bi bila škoda velika, odpravljanje posledic napada pa naj bi trajalo več tednov. Za zdaj še ni znano, kaj naj bi napadalci zahtevali od univerze v zameno za dostop do blokiranih podatkov, dodaja Delo.

Telekom Slovenije, Kibernetska varnost
Novice Telekom Slovenije opozarja: Število kibernetskih napadov strmo raste

Ne spreglejte