Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
10.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Arbitražni sporazum odzivi Milan Brglez Miro Cerar Jožef Horvat Matjaž Han Matej Tašner Vatovec Bojan Dobovšek

Petek, 25. 9. 2015, 10.10

5 let, 8 mesecev

Imenovanje arbitrov v Sloveniji pozdravili, Hrvati pa: To ne spreminja ničesar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Imenovanje dveh novih arbitrov iz Švice in Norveške, ki sta diplomatsko, politično in pravno nevtralni državi, ima simbolični pomen, je prepričan predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC).

Milana Brgleza, ki je strokovnjak za mednarodne odnose, veseli, da je arbitražno sodišče v polni sestavi in da bo nadaljevalo delo. Predsednik parlamenta zaupa odločitvam, ki jih bo sodišče sprejelo v nadaljevanju postopka.

Brglez ne želi komentirati (ne)odzivov Hrvaške na odločitev sodišča. Sosednja država je bila namreč pri tem zelo skopa in je spomnila le, da imenovanj ne bo komentirala, ker je po medijski objavi prisluhov med slovensko agentko Simono Drenik in slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem izstopila iz procesa arbitraže. Slovenija naj bi namreč "kompromitirala proces".

Hrvaška: To ne spreminja absolutno ničesar Kot so sprva pojasnili v Zagrebu, na današnjo novico o imenovanju nimajo komentarja, in tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna PusićPusić je kasneje v New Yorku, kjer poteka razvojni vrh EU, le ponovila, da ta odločitev sodišča ničesar ne spreminja, saj je arbitražni postopek preveč kompromitiran, da bi bilo mogoče sprejeti kakršnokoli odločitev.

"To ne spreminja absolutno ničesar, to je po mojem poskus (...) da se na dostojen način zaključi postopek," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejala Pusićeva. "Hrvaška je pripravljena razpravljati o alternativnih načinih reševanja vprašanja o meji s Slovenijo, od tega da gremo na Meddržavno sodišče do morebiti neke nove arbitraže," je dodala.

Kdo najbolje obvlada umetnost diplomacije? V Bruslju so se odzvali z besedami, da podpirajo dialog, niso pa dejali, da podpirajo arbitražni postopek. Bi morala Slovenija po tem, ko je arbitražno sodišče v polni sestavi, okrepiti diplomatska prizadevanja, da se arbitražni postopek pripelje do konca? "Kot zakonodajna veja oblasti ne bom komentiral, kako naj izvršna veja oblasti opravlja svoje naloge," odgovarja Brglez.

Prepričan pa je, da bo ravnanje vlade ustrezno. "Diplomacija je umetnost, ki jo moramo prepustiti tistemu, ki jo najbolje obvlada," še pravi doktor znanosti s področja mednarodnih odnosov.

Cerar pozdravlja odločitev sodišča Premier Miro Cerar pozdravlja odločitev sodišča o imenovanju obeh manjkajočih arbitrov, s čimer je sestava arbitražnega tribunala spet popolna, so sporočili iz Cerarjevega kabineta. "Slovenija še naprej odločno podpira samostojnost, neodvisnost in nepristranskost dela tribunala ter enakost strank v postopku," so še dodali.

Zadovoljen tudi Pahor Tudi predsednik republike Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo arbitražnega sodišča. Ta odločitev krepi upravičeno pričakovanje, da bo dokončno določena meja med Slovenijo in Hrvaško, kot sta se z arbitražnim sporazumom dogovorili obe državi. S tem bi bil rešen problem, ki je skoraj dve desetletji hromil odnose med sosednjima državama, so sporočili iz njegovega urada.

"Tudi aktualne mednarodne razmere, zlasti v regiji, poudarjajo pomen odločitve arbitražnega sodišča," so še zapisali.

Za Horvata izbira arbitrov pričakovana Imenovanje dveh novih arbitrov je v skladu z našimi pričakovanji in razumevanjem arbitražnega sporazuma. Še naprej pričakujemo, da arbitražno sodišče ne bo podleglo nobenim pritiskom in bo svojo obveznost tudi opravilo," nam je povedal poslanec opozicijske NSi Jožef Horvat, ki je tudi predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

Bo v zvezi z najnovejšim dogajanjem z arbitražo sklical sejo omenjenega odbora? Horvat pravi, da za to za zdaj ne vidi nobene potrebe. "Zaupamo integriteti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Tudi najmanjšo razpravo v parlamentu bi bilo lahko razumeti kot pritisk na sodišče. Želimo, da tribunal dela neodvisno in dokončno odloči."

Kaj pravijo SMC, SD in ZL? V poslanski skupini SMC pozdravljajo imenovanje obeh novih arbitrov in ponovno polno sestavo arbitražnega tribunala. V SD so z odločitvijo zadovoljni. Poudarjajo, da je arbitraža edina prava alternativa politiki zvijač in izsiljevanj. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da so pogovori s Hrvaško zaradi predvolilne kampanje nesmiselni in pri tem opozarja na nediplomatske izjave premierja Zorana Milanoviča v zadnjih tednih: "Prepirajo se z vsemi sosedi, tako da se moramo odzvati tako, da se z njimi ne ukvarjamo."

V Združeni levici menijo, da je nadaljevanje arbitražnega postopka edina možnost, ki jo je imelo sodišče. "To pa je verjetno tisto, kar si vsi želimo," pravi poslanec Matej Tašner Vatovec.

Zadovoljni tudi nepovezani Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je zadovoljen, da se postopek pred sodiščem nadaljuje. Upa pa, da to ne bo uspavalo naše vlade in da ta dela na rezervnih scenarijih za primer, da do zaključka te zgodbe ne bo prišlo.

Še vedno pa Dobovška zanima, kdo vladi pomaga pri svetovanju, kako nadaljevati pri arbitražnem postopku, je poslanec povedal za STA.

Ne spreglejte