Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
11.48

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

95

Natisni članek

raziskava cepivo Institut Jožef Stefan

Četrtek, 9. 9. 2021, 11.48

2 leti, 7 mesecev

IJS: Do pomladi se bo okužil bolj ali manj vsak necepljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

95

Institut Jožef Stefan | "Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," opozarjajo z  Instituta Jožef Stefan. | Foto STA

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," opozarjajo z Instituta Jožef Stefan.

Foto: STA

Epidemija covid-19 še naprej narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, a se bo ta v naslednjem obdobju predvidoma močno skrajšal. Slovenija, ki je po kriterijih ECDC v rdeči fazi, bo v temnordečo predvidoma prešla sredi septembra, so napovedali na Institutu Jožef Stefan.

Z Instituta Jožef Stefan so sporočili, da smo glede na novi semafor ukrepov v drugi fazi, v tretjo pa bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če se bo trenutno stanje nadaljevalo, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah, opozarjajo.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,39, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,33.

Dobro bi bilo doseči 90-odstotno precepljenost

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," so zapisali v zadnji projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji.

Da četrti val ne bo preveč narasel in premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so poudarili na Institutu Jožef Stefan. Ob tem so navedli, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotkov.

Alojz Ihan
Novice Ihan: Cepljenje s tretjim odmerkom je varno. WHO: Počakajte do konca leta.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je kužnih približno 0,55 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 180. prebivalec. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 649, kažejo podatki inštituta.

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Novice Znani novi neželeni učinki AstraZenece
Ljubljana ulica turisti
Novice Vlada o odlokih za omejevanje epidemije: bo zaostrila ukrepe?
Ne spreglejte